Zdraví, 12. 2. 2024

Foto: Gorodenkoff / Shutterstock

Manipulace s kočkou často nemusí být procházka růžovou zahradou. Většina koček návštěvy u veterináře snáší velice těžko. I pouhé očkování tak může být velkým stresem nejen pro zvíře, ale i pro majitele.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak se dobře připravit na tento nelehký úkol?

Včasné přípravy

Pro kočičku je velkým strašákem již samotná přeprava, kdy ji dáme do malé stísněné přepravky a neseme ji do neznámého prostředí, popřípadě jedeme autem či jiným dopravním prostředkem. Pokud na toto zacházení není kočka zvyklá, může být problém ji do přepravky dostat. Zvláště se bude bránit v tom případě, kdy už ví, co ji čeká, a přepravku si již z předešlé návštěvy veterináře spojila s negativním zážitkem. Tomu je potřeba předejít tak, že z přepravky uděláme běžnou věc, takový pelíšek, kam může kočička každý den chodit dle potřeby a kde se bude cítit dobře a v bezpečí.

Jakmile kočka nevidí v přepravním boxu žádnou hrozbu, je ideální začít s trénováním přepravy nanečisto. Nejprve stačí na krátkou dobu zavřít dvířka a zase je otevřít a nechat kočku jít, jakoby se nic nedělo. Později můžete přistoupit k manipulaci s boxem i k samotné přepravě, která by však měla trvat krátkou dobu. Pokud se během trénování začne kočička bát, nechte jí potřebný čas a trénink odložte.

Pohodlí a bezpečí

Přepravku bychom měli přizpůsobit tak, aby se v ní kočka cítila „jako doma“. Pomůže tomu například její oblíbená deka nebo vaše oblečení, ze kterého kočka ucítí známý pach. Přepravka by měla být prostorná, aby se v ní kočička nemačkala. Pro její pocit bezpečí je vhodné přehodit přes přepravku nějaký kus látky, který zajistí přítmí a úkryt. Zároveň by kočička měla mít dostatek vzduchu.

Kočičku můžeme uvnitř boxu prokrmovat jejími oblíbenými dobrotami, abychom utvořili pozitivní asociaci s přepravou. Pamlsky lze využít i při lákání kočky do přepravky, čímž lze docílit toho, že se s malou šelmou nebudete muset prát. Často však zvířata při zvýšeném stresu nechtějí přijímat žádnou potravu, a tak na ni alespoň zkuste přenést trochu klidu a pohody. Vystresovaný páníček je totiž pro mazlíčka to nejhorší.

Když není zbytí

Pokud potřebujete urychleně dostat kočku k veterináři a ona ne a ne spolupracovat, je potřeba přikročit k jiné strategii. Pokud se kočka nenechá uplácet dobrotami, je agresivní a vzpíná se, neměli bychom s ní manipulovat násilím, abychom jí neublížili. Namísto toho je efektivnější nechat ji chvíli bez povšimnutí a při vhodné příležitosti ji vzít a zabalit do nějaké deky nebo osušky a opatrně ji dát do přepravky. U veterináře je pak na místě informovat personál o povaze zvířete a požádat o pomoc při manipulaci.

Výběr lékaře

Pro ošetření problematického pacienta je potřeba zvolit opravdu zkušeného veterináře, který má bohatou praxi v ošetřování koček. Takto zběhlý doktor si mnohdy umí poradit sám, protože ví, jak kočičku správně chytit a zafixovat. V některých případech je na místě k dispozici i sestřička nebo druhý lékař, který vám může při držení kočky pomoci. Vždy je lepší předem zavolat do veterinární ordinace a popsat váš problém, aby se mohl personál připravit na pár škrábanců, se kterými se v této branži počítá, a tak se nemusíte předem stresovat.

Autor článku: Lenka Šmídová