Zdraví, 12. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Kastrace je čím dál častějším tématem mezi pejskaři. Je přirozené, že se dělíme na odpůrce a příznivce. Jelikož o kastraci nejčastěji rozhoduje právě majitel psa, může být obtížné takovou učinit volbu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Je proto třeba znát jak pozitiva, tak i negativa, která s sebou kastrace nese.

Proč ano

Zdravotní

Kastrací lze předejít mnoha onemocněním, a to zejména rakovině mléčné žlázy. Kromě prevence je však mnohdy jediným řešením, jak zachránit život feny při akutním stavu, jako je například hnisavý zánět dělohy.

Díky kastraci nebude fena trpět falešnými březostmi. Právě falešné březosti jsou častým spouštěčem zdravotních problémů. Fena při nich čelí mnoha fyzickým i psychickým změnám, kdy se mylně domnívá, že má štěňata, i když tomu tak není.

Kastrace má dle odborníků i pozitivní vliv na cukrovku, kterou lze díky ní efektivněji léčit a dokonce může i odeznít. Důvodem cukrovky je totiž především nerovnováha pohlavních hormonů.

Nechci štěňátka

Problematika opuštěných pejsků a množení je nyní velice aktuální. V útulcích je nespočet štěňat, která přišla nechtěně na svět, když majitelé neuhlídali své fenky v období hárání.

Změna chování

Fenka může být po kastraci mazlivější, přítulnější a vyrovnanější. Již nebude muset čelit stresu z dotěrných psů v období hárání nebo zmatení při falešné březosti. Případně se vyhne i obtěžujícím hárajícím kalhotkám a dalšímu povyku spojenému s háráním.

Proč ne

Zdravotní

Kastrace je velký zákrok se znatelným zásahem do těla zvířete. Při operaci je nutné fenu uspat, což může být určitým rizikem. Jako při každé operaci mohou nastat různé komplikace, se kterými je třeba počítat. Náročná může být i samotná rekonvalescence po zákroku. Zvláště větší plemena mohou v pokročilejším věku trpět inkontinencí, jedná se však o velmi malé procento.

Změna chování

Chování fenky se může změnit i negativně, nebývá to ale příliš často. Feny bývají po kastraci mnohem více při chuti, tudíž mohou mít větší sklon k obezitě. Tomu lze však předejít upravením krmné dávky.

Vaše volba

Je pouze vaším rozhodnutím, jestli necháte svou fenku kastrovat, či nikoli. Výjimku tvoří již zmíněný akutní hnisavý zánět dělohy, kdy se kastraci nevyhnete.

V každém případě je nutné si volbu náležitě promyslet a nechat zvíře prohlédnout a vyšetřit veterinárním lékařem. Také on vám jistě z odborného hlediska poradí, zda se pro kastraci rozhodnout, nebo ne.

Štítky: kastrace

Autor článku: Andrea Veselá