Zdraví, 1. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Snad každý majitel psa ví, že jej musí pravidelně očkovat. Tuto povinnost totiž ukládá zákon, každý chovatel musí očkovat pejska proti vzteklině. Očkování ostatních domácích mazlíčků, tedy kočiček, králíků či fretek sice povinné ze zákona není, ale je důležité pro jejich zdraví.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Očkování psů

Jak již bylo zmíněno, očkování proti vzteklině je v České republice povinné, a proto jej musí absolvovat každý majitel psa v pravidelném intervalu, který udává výrobce vakcíny. Mezi další nepovinná, avšak téměř nutná a důležitá očkování se řadí očkování proti psince, parvoviróze, leptospiróze a infekční hepatitidě.

Štěňata se očkují v třífázovém intervalu mezi šestým a šestnáctým týdnem věku. Poté se již pravidelně očkuje po jednom roce nebo v intervalu dle výrobce.

Svého pejska dále můžete naočkovat proti tetanu, zvláště pokud se pohybuje mezi koňmi a přijde do kontaktu s koňským trusem. Existuje i očkování proti borelióze, což jistě ocení chlupáči pohybující se v hustých lesích a přírodě.

Očkování koček

U koček se běžně provádí očkování proti vzteklině, panleukopenie, infekční peritonitidě, kaliciviru a herpesviru. Vzteklina se očkuje zejména v situacích, kdy kočka opouští hranice České republiky.

Venkovní kočičky je třeba očkovat jednou ročně, za to kočky žijící v bytě stačí naočkovat jednou za tři roky. Koťátka se očkují třikrát během osmého a šestnáctého týdne věku.

Očkování králíků

Králíčci, které máme doma jako mazlíčky, se mohou očkovat proti myxomatóze a moru. Tyto vakcíny se očkují poprvé v desátém týdnu věku králíka, poté se opakují každých šest měsíců. Pokud máte králíčka jedináčka, příliš mu tyto choroby nehrozí.

Očkování fretek

U fretek platí ohledně vztekliny podobná pravidla jako u koček. Je nutné je očkovat při cestování do zahraničí. Ovšem ani na našem území to není od věci. Dále se fretky očkují proti psince a leptospiróze. Mláďata se očkují ve třech fázích mezi šestým a čtrnáctým týdnem, opakuje se pak jedenkrát za rok.

Obecně platí, že každé zvíře, které má být očkováno, musí být zcela zdravé. O plánu očkování se můžete informovat u vašeho veterinárního lékaře, který vám jistě rád poradí a prohlédne vašeho mazlíčka před každým očkováním, aby měl jistotu, že je vše v pořádku.

Autorský článek

Autor článku: Lenka Šmídová

New title