Zdraví, 20. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Kýchání, slzení očí, dušnost nebo vyrážka, to jsou nepříjemné příznaky alergie. Víte, že tyto problémy mohou mít i zvířata? Nejčastější alergie jsou přitom na potravu, trávu a hmyzí bodnutí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Alergie na trávu

Kůň prohánějící se po pastvině uždibujíc zelenou travičku či seno, to je běžná představa o životě koní. Pro některé to však není takovou samozřejmostí. Je to k neuvěření, ale i koně mohou trpět na alergii na trávu, která se projevuje svědivými boláky na kůži. Koník, kterého takováto alergie trápí, musí venku nosit ochranný obleček a chovatel mu musí zajistit speciální dietu a léky.

Alergií na trávu často bohužel trpí i naši mazlíčci, zejména pejsci. Podobně jako koníci, i psi se potýkají s kožními problémy. Alergie způsobuje silné svědění a záněty kůže, očí i uší, ekzémem a boláky. Ke zmírnění projevů alergie se používají léčiva – antihistaminika, pomoci může i rybí tuk.

Alergie na bodnutí hmyzem

Koně mohou kromě alergie na trávu trpět i přecitlivělostí na hmyzí kousnutí, které se projevuje spíš jako vyrážka, a proto se tak i nazývá – jde o takzvanou „letní vyrážku“. Kousavý hmyz znepříjemňuje během teplého letního období život téměř všem tvorům, koně s alergií na jejich sliny si zažívají dokonce muka. Vyrážka nejen že nehezky vypadá, ale také ukrutně svědí a tvoří se i záněty kůže. Kůň může projevovat známky znepokojení dokonce i agresí, a proto by se tento stav neměl přehlížet. Podobně jako u předchozí alergie je i zde řešením ochranný návlek na celé tělo, léčiva i přírodní prostředky, jako například éterické oleje.

Pro kočičky i pejsky může být bodnutí hmyzem také nebezpečné, zvláště pokud dostanou žihadlo do tlamy či jazyka, nebo jsou na jed alergičtí. V takovém případě je potřeba jednat pohotově a co nejdřív dopravit zvíře k veterinárnímu lékaři. Anafylaktický šok může být i život ohrožující!

Potravinová alergie

Mezi další časté alergie patří alergie potravinová, která je často zaměňována za potravinovou intoleranci. Alergie se projevuje spíš „navenek“, mazlíček se potýká s vyrážkou, svěděním kůže, záněty i dýchacími problémy, naproti tomu potravinová intolerance je v pravém slova smyslu nesnášenlivost, která se projevuje problémy s trávením a zažíváním, tedy průjem, zvracení či nadýmání.

Alergii i intoleranci je nejdříve potřeba rozpoznat a určit, co zvířátku v krmení vadí. To lze prostřednictvím eliminační diety, která se netýká jen krmiva, ale i pamlsků a doplňků, které zvíře požije. Právě u dobrot byste měli vždy spoléhat na hypoalergenní pamlsky pro psy nebo kočky.

Autor článku: Andrea Veselá