Zdraví, 1. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Základní vybavení lékárničky by však mělo být samozřejmostí pro okamžitou pomoc, kdy není času nazbyt. Akutní zranění či zdravotní problémy mohou postihnout i naše čtyřnohé miláčky. Jak vybavit lékárničku pro ně?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Praktičtí pomocníci

Při řešení některých nepříjemností jsou zapotřebí nejrůznější pomůcky. Tou je například obyčejná pinzeta pro odstranění trnů, osin či střepů, dále pak speciální pinzeta, háček či kartička na vyndávání klíšťat. Hodit se bude i jednorázová plastová stříkačka, kterou využijete například při výplachu rány desinfekcí nebo také při podávání tekutých léčiv či tekutin jako takových. Dále se hodí do lékárničky přidat i holítko, nůžky a rukavice. Pro lepší viditelnost oceníte i malou baterku a lupu. Pokud máte chlupáče, který si nelibuje v manipulaci, tak do lékárničky přihoďte i fixační náhubek. Podobně dobře však poslouží i obinadlo, kterým lze tlamičku svázat.

Zdravotnický materiál

Sterilní a fixační obvazy jsou samozřejmostí apod. by neměly chybět ani v lékárničce vašeho miláčka. Veškeré obvazy se hodí na fixaci zlomeniny nebo pro zaškrcení, vatové polštářky a tampónky poslouží k očištění či vydesinfikování okolí postiženého místa, zvláště pokud jsou napuštěné desinfekcí. Elastické samolepicí bandáže jsou pro psí neposedy ideální, stáhnou dané místo rovnoměrně a dobře drží.

Léčiva a prostředky

Jednou z nejdůležitějších součástí zvířecí lékárničky je bezpochyby dezinfekce. Ideální jsou samozřejmě desinfekční přípravky určené přímo pro zvířecí pacienty, ale vesměs chlupáči dobře snášejí jodové roztoky. Vhodný je i sterilní fyziologický roztok, kterým můžete propláchnout nejen ránu, ale například i oči zvířete.

Při akutních stavech, jako je otrava, oceníte i detoxikační gel, který na sebe váže toxické látky i alergeny v trávicím traktu. Je dobré mít v lékárničce i lék na alergie a první pomoc při průjmech a zvracení.

Lidské léky mohou uškodit

Zejména léky proti bolesti, které jsou určeny primárně pro lidi, nejsou pro zvířata vůbec vhodné. Tento typ léčiv může vašemu mazlíčkovi způsobit velice vážné zhoršení zdravotního stavu doprovázené v horším případě vnitřním krvácením, které vede k úmrtí zvířete. Při náhlém onemocnění či zranění proto namísto podání nevhodného léku kontaktujte co nejrychleji veterinárního lékaře, který vám poradí, co s mazlíčkem dělat. Ideální je po nezbytné první pomoci vyhledat odbornou péči, aby bylo o vaše zvířátko náležitě postaráno. Existují i zvířecí sanitky nebo alespoň pohotovosti, a tak se nebojte je využít.

Autor článku: Petra Chmelová