Zdraví, 8. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Zuby jsou pro psy nástrojem číslo jedna, a protože nemohou na rozdíl od lidí svůj chrup snadno nahradit protézou, je potřeba dbát na správnou dentální hygienu. Ústní dutina psů je v mnoha ohledech citlivější než u člověka a podcenění péče může mít fatální následky.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zuby jsou pro psy minimálně stejně důležité jako ruce pro člověka. Je to nástroj sloužící k přenášení předmětů i štěňat, slouží k tahání, trhání, žvýkání a vůbec ke kontaktu s živým i neživým světem kolem. Tak jako my, i psi vystřídají za život dvě sady zubů. Ty první, mléčné, přitom psům začnou vypadávat už zhruba ve čtyřech měsících, kdy je postupně nahrazují zuby trvalé, které by jim měly vydržet na celý život. O ty je nicméně potřeba pečovat minimálně stejně často, jako o zuby lidské. Tato skutečnost je ale často opomíjena – drtivá většina pejskařů (95 %) dle průzkumů čistí své vlastní zuby denně, jen zlomek (7 %) však na denní bázi pečuje tak pečlivě o chrup svých psů. Pravidelné čištění zubů je přitom tou nejlepší prevencí.

Rizikové dásně

Podle výzkumů vědeckého centra pro péči o domácí zvířata Waltham Petcare Science Institute se více než 80 % psů potýká s paradentózou, jejíž hlavní příčinou je zubní plak. Háček je ale v tom, jak zubní plak u psů včas odhalit. Onemocnění dásní lze v počáteční fázi zvrátit, v pokročilejších stádiích je však mnohem hůře léčitelné, pro psy bolestivé, a dokonce může vést ke ztrátě zubů.

„Zánět dásní, takzvaný gingivitis, a následný zánět závěsného aparátu zubu, parodontitis, jsou nejčastější onemocnění v dutině ústní psů. Mohou způsobit závažné zdravotní problémy jak v dutině ústní, tak ovlivnit celkový zdravotní stav a způsobit závažné onemocnění, které v krajním případě ohrožuje i život zvířete,“ říká MVDr. Zbyněk Lonský, předseda České společnosti veterinárních stomatologů.

Prevence je klíč

Jako u mnoha jiných onemocnění, i onemocnění dásní se vyvíjí postupně, ale pokud je odhaleno včas, může být zachyceno a vyléčeno. Prevencí se však můžeme vyvarovat rizika, že onemocnění neodhalíme včas a že se nám jej nepodaří úspěšně léčit.

Psi jsou jako smečková zvířata naučeni svou bolest skrývat, aby nedali najevo slabost. Proto je důležité si dobře všímat často i drobných náznaků, které mohou indikovat problém. Waltham Petcare Science Institute nabízí jednoduchý přehled nejčastějších příznaků:

  • Zápach z dutiny ústní (často přehlížený varovný signál).
  • Žvýkání pouze na jedné straně tlamy.
  • Potíže při příjmu potravy (vypadávání potravy z tlamy).
  • Nezájem o jindy oblíbené hračky.
  • Vyhýbání se dotekům na čumáku nebo hlavě.
  • Kýchání nebo výtok z nosu.
  • Nadměrné slinění, případně s příměsí krve.
  • Ztráta tělesné hmotnosti.
  • Otoky pod očima nebo v tlamě.
  • Ustupující dásně s odhalením krčků zubů.
  • Odtažitost a apatie.

„Výrazný zápach z dutiny ústní a jakékoli problémy s příjmem potravy, by měly být důvodem, aby majitel psa bez zbytečných odkladů navštívil veterinárního lékaře,“ říká MVDr. Zbyněk Lonský.

Autor článku: Lenka Šmídová