Zdraví, 1. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Procházky v nevlídném počasí mohou občas být nepříjemné nejen pro nás, majitele, ale i pro naše čtyřnohé mazlíčky. Někteří pejsci jsou totiž také náchylní k prochladnutí, zejména pokud nemají srst s hustou podsadou nebo nejsou na chladné prostředí zvyklí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

K čemu obleček?

Pes chovaný uvnitř ve vyhřátém domě nebo bytě je při venkovních mrazech vystaven při procházce velkému teplotnímu rozdílu. Zejména pokud jde o pejska menšího, který má trup nízko u země, a při sychravém počasí či sněhové nadílce mívá navíc mokré bříško, je vhodné zamyslet se nad pořízením funkčního oblečku. Takový obleček zajistí psovi komfort hlavně při delších procházkách a při pobytu venku bez dostatku aktivního pohybu, při kterém by se mohl zahřát.

Oblékání psa se také doporučuje po sportovní aktivitě, například mezi jednotlivými běhy na závodech agility, kdy pes po pohybu odpočívá a rychle chladne. Vhodné je na pejska myslet i v případě, kdy s vámi vyrazí například na ryby, kde je žádoucí, aby se spíš zdržoval na jednom místě. Bez pohybu mu totiž bude brzy zima.

Krátké venčení není důvodem k nutnému oblékání, pokud se ovšem nejedná o pejska nemocného, staršího, nebo naopak o štěně, ty je lepší chránit před prochladnutím při nízkých teplotách i na kratších procházkách.

Jaký obleček zvolit

Na výběr je opravdu velké množství různých typů oblečení pro psy. Zvolit můžete například vestu, která chrání nejvíce záda, hrudník a břicho, nebo třeba kombinézu, která sahá pejskovi až k tlapkám a zabraňuje tak navíc prochladnutí loketních a kolenních kloubů a svalů na končetinách. Rozdíl je také v materiálu. Pro zimní období jsou vhodné takové, které pejska zvenku chrání před vlhkem a větrem a zevnitř hřejí a zároveň jsou dostatečně prodyšné.

V každém případě by měla funkčnost převažovat nad vzhledem, sukénky a mašličky pejska totiž příliš neochrání, svetříky nasáknou vlhko a pejska poté naopak studí, zbytečné ozdoby, volánky nebo kapuce zase mohou omezovat psa v pohybu.

Psí boty? K čemu?

Může se to zdát přehnané, pes je přece zvíře a boty nepotřebuje. Občas ale pejsky trápí problémy s tlapkami a boty jsou jediným řešením, jak tlapky vyléčit. V zimním období se ve městech hojně solí, což se může pro leckterého pejska znamenat problém. Sůl společně s mrazem způsobuje praskání kůže na psích tlapkách, což je velice nepříjemné a těžko se takové ranky hojí. Předejít tomu lze i vhodnou péčí, kdy se doporučuje tlapky po každé procházce umýt vodou a pořádně vysušit, nebo je často mazat například lékařskou vazelínou či sádlem.

Každý majitel by měl zvážit, zda je pořízení oblečku pro jeho psa na místě. Většina zdravých pejsků na běžných procházkách oblékat nepotřebuje, ale vždy záleží na situaci a na stavu zvířete. Teplý kožíšek pak často může vám oběma zajistit lepší zážitek ze společného výletu, výšlapu, nebo třeba túry v horách.

Zdroje: Do Dogs Need Coats? 4 Tips From A Vet; American Kennel Club: Does My Dog Need a Winter Coat?

Autor článku: Aneta Hladíková