Zdraví, 9. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Má váš pes neustále zarudlou kůži mezi prsty, slézá mu na těchto místech srst a on ne a ne přestat packy olizovat a okusovat? Co to může znamenat, když to pes dělá?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Poranění a podráždění

Pokud si váš pejsek nadměrně všímá svých tlapek, v první řadě byste mu jej měli zkontrolovat a zjistit, zda je nemá poraněné. I drobná ranka může pejska štípat a svědit, natož pak zapíchnutá tříska nebo bodlina. Chlupáč může mít pacičky podrážděné i od ostré trávy, kopřiv nebo ledových zmrazků či posypové soli. Vyplatí se mít po ruce přírodní balzám na tlapky.

Alergie

Problémy s tlapkami mohou značit i alergii nebo potravinovou intoleranci. Je důležité zjistit, na co má váš mazlík alergii, abyste se danému alergenu mohli vyhnout nebo změnit krmení. To se nejlépe dělá vylučovací metodou, která je však vcelku zdlouhavá. Nejčastější složkou, která pejskům vadí, je kuřecí maso a obiloviny. Naštěstí existují různé hypoalergenní řady granulí i pamlsky pro psí alergiky, a tak si na své přijdou všichni chlupáči.

Kvasinky

Kvasinky bývají poměrně častým problémem, co se paciček týče. Stačí jim totiž vlhké prostředí, což se mezi psími prsty vyskytuje poměrně často. V létě kvůli častému koupání v přírodě, v zimě zase kvůli sněhu či dešti. Nebo za to může právě časté olizování. V tom případě se jedná o nekonečný koloběh, který je potřeba intenzivně řešit. Kvasinky poznáte podle červeného či hnědého mazu mezi prsty nebo i na lůžkách drápků. Lze se jim vyhnout zejména důkladným vysušováním meziprstí, léčí se pak speciálními veterinárními přípravky či přírodní léčbou. Je vždy na místě navštívit veterinárního lékaře.

Nuda, zlozvyk, stres

Podobně jako si lidé koušou nehty, i naši čtyřnozí miláčci ventilují stres, nervozitu či nudu skrz podobný zlozvyk – okusování a olizování tlapek. Mnohdy se může jednat i o vážnější psychickou poruchu, takzvané obsedantně kompulzivní chování, kdy si pes nemůže od tohoto sebepoškozování pomoci. Toto nežádoucí chování je potřeba řešit. Pejska je vhodné zabavit a psychicky unavit třeba interaktivní hračkou pro psy, v případě separační úzkosti ji postupně odbourávat.

Ucpané anální žlázky

I když to zní zvláštně, ucpané anální žlázky se projevují celkovým neklidem psa a s tím často spojeným vykusováním tlapek a drbání. V tomto případě je poněkud obtížné rozeznat, o jaký problém se jedná, jelikož spojitost mezi předními tlapkami a análními váčky napadne jen málokoho. Proto je třeba sledovat celkový stav psa a navštívit veterinárního lékaře.

Štítky: psí zdraví

Autor článku: Petra Chmelová

New title