Zdraví, 13. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Dárcovství krve je velice ušlechtilá činnost, která zachraňuje lidské životy. A nejen ty lidské. Transfuzi totiž někdy potřebují i zvířata, a proto je mezi námi několik psích hrdinů, kteří krev darují.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak dárcovství probíhá a kdo se může zapojit?

Kdo může darovat?

Ještě před samotným odběrem krve je důležité vědět, jestli je váš chlupáč vhodným dárcem. Existuje totiž několik podmínek, které musí být splněny, aby nedošlo k žádným komplikacím. Dárcem se může stát pouze pes, který váží více než 25 kilogramů, je v dobrém zdravotním stavu, nikdy nepodstoupil transfuzi a jeho věk se pohybuje mezi druhým a sedmým rokem. Měl by být pravidelně očkovaný, přičemž by poslední vakcinace měla proběhnout alespoň tři týdny před odběrem. U fen navíc platí podmínka, že při odběru nesmí hárat, dárkyněmi se nemůžou stát ani fenky, které byly v minulosti březí.

„Dobrovolné“ dárcovství

Lidé se s ohledem na své morální zásady a přesvědčení sami rozhodují, zda se stanou dobrovolnými dárci krve či nikoli. U psů je to značně obtížnější, ti totiž takto nepřemýšlejí a už vůbec nám to neřeknou. Proto je poněkud nemístné označovat jejich dárcovství za dobrovolné. Vše totiž záleží na majiteli. Tím, že svého mazlíčka zapojíte do dárcovství, děláte bezpochyby dobrou věc. Sami nejlépe víte, jak váš chlupáč snáší návštěvu u veterináře a zda pro něj není tento úkon nijak stresující. Darovat by tedy měl pouze takový psí pohodář, kterému manipulace ani ošetření nevadí, nebo se dokonce do ordinace těší.

Existují nějaká rizika?

S odběrem krve se většinou nepojí žádné komplikace, zvláště pak, pokud jsou dodrženy všechny postupy a podmínky. Pokud je váš mazlík zdravý, očkovaný, splňuje podmínky dárcovství a při odběrech bývá klidný, nemusíte se ničeho obávat. Jediné, co chlupáč může po odběrech pociťovat, je únava. Proto mu dopřejte klid, odpočinek a dostatek vody.

Výhody a přínosy

S darováním krve se pojí i mnoho výhod. Každá klinika přitom nabízí jiný typ odměny, někde bude mít váš mazlík zdarma pravidelnou roční vakcinaci, jinde dostanete peněžitou odměnu nebo poukaz na chovatelské potřeby. Samozřejmostí je vyšetření spojené s odběry krve, díky kterému zjistíte velké množství informací o zdravotním stavu vašeho pejska, jeho krevním obrazu či krevní skupině.

Největším přínosem je nenahraditelný pocit z dobrého skutku. Vy a váš čtyřnohý hrdina totiž můžete zachránit psího kolegu a zvrátit tak velké neštěstí. Pokud vás tato myšlenka zaujala, přidejte svého chlupáče do registru psích dárců krve nebo se informujte na klinikách.

Autor článku: Lenka Šmídová

New title