Zdraví, 30. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Máte pejska, kterému byste snesli modré z nebe? A teď ruku na srdce – věnujete jeho chrupu patřičnou pozornost? Pro zdraví vašeho chlupáče je totiž péče o ústní dutinu naprosto klíčová. Co se může stát, když ji budete zanedbávat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Majitelů, kteří svému čtyřnohému mazlíčkovi čistí zuby, je jako šafránu. Mnozí si totiž myslí, že když jejich chráněnec venku okouše větev, je o hygienu postaráno. Jenže opak je pravdou.

Sonda do hlubin psí tlamičky

Mezi lidskými zuby a těmi zvířecími teoreticky vzato není žádný rozdíl. Na obou se totiž ukládá vrstva zubního plaku. Tvoří jej zbytky potravy a přítomné bakterie. Když se plak neodstraňuje a nechá být, za několik týdnů začíná mineralizovat. Tak vzniká zubní kámen. Jenže i tahle „banalita“ dokáže způsobit pořádnou neplechu.

Protože kámen časem narůstá na rozměrech, utlačuje se tkáň dásní. Zápachem z úst, parodontózou a ztrátou zubů to však ještě nekončí. Chlupatému pacientovi hrozí infekce celého organismu, poškození srdce, jater i ledvin. Toto onemocnění vzniká v důsledku šíření bakterií z tlamy do krve a léčba je poměrně náročná. Nejen z finančního hlediska! Kterých plemen se to týká?

Nebezpečí číhá všude

V ohrožení jsou bohužel všichni zástupci psí říše. Zvlášť obezřetní by ale měli být majitelé malých a trpasličích ras. Jezevčíci, čivavy, jorkšíři, krysaříci – ti mají zoubky blíž u sebe a častěji u nich dochází ke zmíněnému zánětu dásní. Nejlepší obrana je bezpochyby prevence a časté kontroly u veterináře. Jedině tak se dá předejít nejhoršímu! Víte, jak na to?

Čistím, čistíš, čistíme

Pro mechanickou očistu vybírejte zásadně vhodné pomůcky – speciální pastu i kartáček pro psy. Nabízí se i varianta gumové násady na prst. Počítejte však s tím, že čím menší pes, tím horší „přístup“. Jako doplněk existují speciální pamlsky, kosti a tyčinky obohacené o látky snižující riziko zubního kazu. Nejméně jednou týdně byste se měli obrnit trpělivostí a věnovat chrupu svého němého přítele dostatečnou péči. Při troše cviku to s kartáčkem zvládnete za pár minut! Ve finále jsou totiž tyto chvilky pro jeho zdraví a kondici zásadní… Tak na co ještě čekáte?

Autorský článek

Autor článku: Ivana Koutná

New title