Chlupáči, 27. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Oblíbené psí plemeno vyznačující se dobráckou povahou, všestranností a okouzlující kadeřavou srstí, to je anglický kokršpaněl. Pojďme se na tohoto krasavce podívat zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Přizpůsobivý společník

Anglický kokršpaněl

Anglický kokršpaněl je společenský tvor, který miluje přítomnost lidí, zejména pak členů své rodiny. K cizím totiž může pociťovat počáteční nedůvěru, avšak jakmile zjistí, že mu nehrozí žádné nebezpečí, stává se z něj veselý kamarád. Tento chlupáč se hodí téměř do každé domácnosti. Zvykne si totiž na režim aktivní rodiny, kdy bude rád členem výpravy na nejrůznějších výletech a túrách, taktéž si však užije lenošení v pohodlí domova.

Hodí se jak do domečku se zahrádkou, tak i do menšího bytu – v každém případě ocení delší procházky a možnost fyzického i psychického vybití. S dětmi si kokršpaněl skvěle rozumí. Společně si mohou hrát a vymýšlet nejrůznější lumpárny. Je však na místě na jejich hrátky dohlížet, aby nehrozilo nebezpečí ani jedné straně.

Mazel i sportovec

Anglický kokršpaněl

Jak již bylo řečeno, anglický kokršpaněl umí být pěkný lenoch, ale i aktivní parťák pro nejrůznější činnosti. Kromě procházek a výletů se tento chlupáč hodí i na psí sporty, vynikat může jak v dogdancingu, tak agility či flyballu. Jelikož se jedná o lovecké plemeno, jeho koníčkem může být i myslivost. Co se týče poslušnosti, je při výcviku potřeba myslet na důslednost a citlivou duši psíka, a proto je ideální spravedlivý a pozitivní přístup. Někdy může být tento chlupatý rarášek pěkně tvrdohlavý, a tak je potřeba obrnit se dostatkem trpělivosti. Jeho energie, veselý kukuč a chuť do života vám pár chvilek trucování okamžitě vynahradí.

V létě si s kokršpanělem užijete mnoho legrace u vody – miluje totiž plavání a společný čas strávený na čerstvém vzduchu je pro všechny to nejlepší. Co ale dělat v zimě, kdy je venku sychravé počasí? Po procházce můžete psa unavit například nějakým hlavolamem. Ideální motivací pro kokršpaněly je jídlo, jelikož jsou opravdovými gurmány a velkými jedlíky. Z toho důvodu je potřeba myslet na jeho zdraví a zbytečně kokříka nepřekrmovat, aby nebyl obézní.

Hedvábný kožíšek

Anglický kokršpaněl

Co vás jistě na kokršpanělovi zaujme, je jeho hebká, lesklá srst, která se vlní do příjemných pozvolných kadeří. Tato chlouba je úžasná jak na pohled, tak i na dotek, avšak vyžaduje i náležitou péči. Kožíšek chlupáče je nutné pročesávat téměř každý den, aby nedocházelo k zacuchání. Pozornost je třeba klást i na ouška, jelikož jsou dlouhá a hojně osrstěná. Pravidelnou kontrolou můžete podchytit počínající nepříjemný zánět.

Ke komu se hodí anglický kokršpaněl? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock