Chlupáči, 15. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Pokud hledáte příjemnou kočičí společnost, u které budete mít jistotu, že vás nevymění za lákadla venkovního světa, je australská mist správnou volbou! Jedná se totiž o kočičku, která se hodí do bytu, jelikož je pro ni lidská společnost tou největší prioritou.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Z této kočičky zkrátka vyzařuje pohoda a dobrá nálada. Australská mist je krásná nejen svým zevnějškem, na němž vás zaujmou její nádherná velká kukadla a mlhavá kresba na kožíšku, ale i svou povahou. Jedná se o milou šelmičku, která je přítulná, přátelská a mírumilovná. Hodí se tak i do rodiny s dětmi nebo jinými domácími mazlíčky. Nijak zvlášť jí nevadí ruch nebo manipulace. Nevyvolává zbytečné konflikty, raději si hraje nebo si jen tak užívá přítomnost lidí nebo zvířecích kolegů.

Věrná šelma

Australská mist

Pokud je australská mist obklopena svou rodinou, je spokojená. Přítomnost lidí nebo zvířecích členů rodiny je pro ni opravdu důležitá. Pokud často nebýváte doma, se zmíněnými chlupatými kamarády si bude moci zkrátit čas po dobu vaší nepřítomnosti. V opačném případě se může tato hravá a inteligentní šelma doma nudit a strádat, jelikož nemá ráda samotu.

Ačkoliv venku číhá mnoho dobrodružství, dá australská mist přednost domácí pohodě, kde může být obklopena svými nejbližšími. Neznamená to však, že není zvědavá nebo hravá. Naopak se jedná o živou a aktivní kočičku, se kterou se rozhodně nudit nebudete.

Ideální společník do bytu

Australská mist

Díky zmíněné věrnosti nemá tato kočička potřebu koukat se „po lepším“. Je spokojená s režimem rodiny, zvláště, pokud se jí někdo věnuje. Právě z těchto důvodů bude mist ráda pobývat kdekoliv, kde vás bude mít na blízku, a to jak v domečku, tak v menším bytě. V každém případě je nutné kočičce zajistit dostatečné vybití. U domečku jistě ocení zabezpečený výběh, uvnitř je pak samozřejmostí dostatek hraček, prolézaček a škrabadel.

Mlhavě hebký kožíšek

Australská mist

Právě díky zvláštnímu zbarvení srsti dostala tato kočička i své pojmenování. „Mist“ totiž znamená „mlha“ a kožíšek této krásné šelmy působí, jako by byla zahalená v mlhavém závoji. Tento jemný vzhled ještě umocňuje mírumilovnost tohoto stvoření. Ono zbarvení je podmíněno tím, že chloupky na sobě mají více různých pruhů, což se nazývá „ticking“. Kožíšek australské mist je krátký a přiléhavý a nevyžaduje nijak náročnou péči.

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock