Chlupáči, 9. 8. 2023

Foto: Aneta Jungerova / Shutterstock

Na první pohled téměř uplakané oči s melancholickým výrazem, svěšené uši… Baset může na své okolí působit, že se jedná o vážného a smutného psa. Ale opak je pravdou! Tohle psí plemeno je přátelským a veselým společníkem, kterému jen tak něco nezkazí dobrou náladu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Baseti se skvěle hodí i do rodiny s dětmi. Je totiž velmi tolerantní a svým malým lidským kamarádům nezkazí žádnou legraci. Na rozdíl od některých jiných psích plemen není „psem jednoho pána“, ale svou lásku dělí mezi všechny členy své lidské rodiny stejným dílem.

Robustní, ale hbitý

Baset

Baseti sice vypadají poněkud zavalitě, ale rozhodně se nejedná o žádné „gaučáky“. „Patří k loveckým plemenům, a tak jsou hbití, mrštní a poměrně vytrvalí. Budou vám nadšeně dělat společnost na výletech a túrách. Sice se nehodí k delšímu běhu, ale pokud patříte mezi nadšené turisty, bude baset nadmíru spokojený,“ popisuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Co se výcviku týče, jsou baseti typičtí ‚lovečáci‘. Na jednu stranu chytří psi, kteří velmi dobře chápou, co po nich chcete, a snadno se učí, na stranu druhou často tvrdohlacvi, kteří nejsou pro slepou poslušnost zrovna zrození,“ říká psí trenérka. „Byli vyšlechtěni k tomu, aby na lovu pracovali do jisté míry samostatně, a tak si občas musejí povely rozmyslet. Pokud však budete důslední a nebudete vyžadovat slepou poslušnost, není výcvik problém.“

Lovec i milující kamarád

Baset

S původním účelem basetů, tedy lovem, souvisí ještě jedna dominantní vlastnost tohoto plemene – silný lovecký pud. „Na to je důležité myslet především na procházkách přírodou. Baset, který chytne stopu, totiž často i přes velmi intenzivní trénink povelů na přivolání nevidí a neslyší. Může se tak lehce zaběhnout nebo vběhnout pod kola auta,“ varuje Lucie Šámalová a doporučuje mít psa raději na vodítku či stopovačce.

Co se basetům určitě nedá upřít, je jejich láska k lidské rodině. Miluje mazlení a drbání, večer bude rád trávit stočený na gauči v blízkosti svého majitele nebo ve společnosti dětí. Není většinou agresivní ani dominantní, a tak nemá problém ani s dalšími psy či jinými zvířaty v domácnosti (samozřejmostí je důkladná socializace). I když by za určitých podmínek zvládl celoroční pobyt venku, rozhodně ocení možnost přístupu do domu. Jedná se totiž o velmi společenského psa a delší odloučení od rodiny nese špatně.

Nenáročný hafan i neplavec

Baset

Co se péče o basetí srst týče, není nijak náročná. Stačí ji občas vyčesat, koupání pes vyžaduje, až když si pořídí nepříjemný odér. Srst je velmi hustá, a tak baseta chrání před nepřízní počasí. „Nečekejte proto, že bude pes odmítat jít ven jen proto, že prší, jako je tomu u některých psích plemen,“ podotýká Lucie Šámalová.

Tak jako většina psů s dlouhým tělem a krátkýma nohama, i u basetů je nutné dávat pozor, aby pes příliš neskákal a nechodil často do schodů. Hrozí totiž poškození páteře. Stejně tak není baset vhodný k dlouhému vytrvalostnímu běhu nebo k některým psím sportům. Většina basetů také nerada plave (některým tato disciplína činí potíže).

Zdroj: Martin Říha: Plemena psů; nakladatelství Rubico; rok vydání: 2009; ISBN: 9788073461058 / Lucie Šámalová je odbornice na psí chování a psí trenérka

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock