Chlupáči, 6. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Rozkošný psík, který vás rozveselí nejen svou povahou, ale i vzhledem. Má totiž nezaměnitelný výraz díky výraznému předkusu a srsti na bradičce. Jaký tento malý psí rošťák vlastně je?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Rodinný klaun

Bruselský grifonek

Bruselský grifonek je pes pro každou legraci. Jedná se o přátelského veselého chlupáče, který se nadchne pro jakoukoli rodinnou aktivitu a který je rád středem pozornosti. Zároveň je velice bystrý a ostražitý, a tak mu neunikne žádné dění v domácnosti. Jelikož je bruselský grifonek inteligentní hafan, naučí se mnoho nejrůznějších kousků a triků, kterými si získá cenné publikum. Díky tomu se z něj stává dobře vycvičitelný pes, jenž je vhodný i pro začátečníky. Jelikož jsou grifonci přátelští k dětem, jsou ideálními rodinnými mazlíky, zvláště pokud si s dětmi mohou hrát dlouhé hodiny. Jsou neúnavnými parťáky pro nejrůznější hry a lumpárny, avšak je třeba dohlížet na soužití pejska a dítěte, aby nedocházelo k situacím, které by byly grifonkovi nepříjemné. Přeci jen to není plyšová hračka, ale živý tvor, který i přes svou energickou a veselou povahu někdy potřebuje klid.

Aktivní závisláček

Bruselský grifonek

Energie, radost ze života a věrnost, to vše dokonale vystihuje grifonka. Tento psík je nesmírně temperamentní a jeho nezbednost je více než roztomilá. Nese s sebou však i potřebu fyzického i psychického vybití – když grifonek překypuje energií a nudí se, strádá. Miluje společné aktivity a hry se svým pánem i celou rodinou. Je to velice oddaný společník, který si s rodinnými příslušníky vytvoří velice silné pouto, což však znamená, že poněkud hůře snáší samotu. Grifonek je zkrátka nejraději v centru dění mezi svými nejbližšími. Proto se nehodí k odložení do kotce či k boudě na zahradě. Spokojený bude jak v domečku s přístupem na zahradu, tak i v malém městském bytě.

Díky temperamentu, kterým se toto plemeno vyznačuje, lze s grifonkem provozovat mnoho zajímavých činností. Krom delších procházek, výletů a výšlapů si společně můžete užít i nějaký ten sport, věnovat se například dog dancingu nebo agility.

Roztomilé fousky

Bruselský grifonek

Co dělá grifonka tak srandovním a roztomilým? Kromě krátkého čumáčku a předkusu to jsou i ikonické fousky, které umocňují jeho legrační výraz. Delší srst má tento rošťák i nad očima, což zvýrazní obočí, a proto se může zdát, že má grifonek velice vyvinutou mimiku. Ačkoliv jsou toto vesměs pozitivní znaky, nesou s sebou i určitá negativa. Jedním z nich jsou časté dýchací a srdeční problémy, kterými grifonci podobně jako jiná krátkolebá plemena trpí kvůli krátkému zploštělému čenichu. Co se týče srsti, o tu je třeba pečovat zejména na obličeji, kde je delší. U očí je třeba chloupky zastřihovat, aby do grifončích kukadel nezasahovaly a nedráždily je. „Fousky“ je potřeba pročesávat a zbavovat je nečistot. Obecně je srst tohoto psíka přirozeně hrubá a lehce vlnitá a neobejde se bez trimování.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock