Chlupáči, 14. 8. 2023

Foto: Marina Plevako / Shutterstock

Pokud hledáte menšího hafana, který nezkazí žádnou legraci, má rád děti a nejspokojenější bude na pořádně dlouhé procházce, pak je cairn teriér tím pravým psem pro vás.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Rozcuchaný pejsek s nekonečným množstvím energie. I tak by se dal cairn teriér popsat. Jestliže hledáte parťáka do aktivní rodiny, který je však menší než například oblíbení rodinní společníci v čele se zlatým retrívrem, pak s tímto pejskem neuděláte chybu.

Veselý a trochu tvrdohlavý

Cairn teriér

Cairn teriéři jsou společenští chlupáči. „Své lidské rodině jsou velmi oddaní, ale jako všichni správní teriéři mají občas vlastní hlavu. Výcvik a povely v jeho rámci sice díky chytré hlavičce pochopí prakticky hned, ovšem jejich provedení není vždycky ‚na jedničku‘. Především pokud nemáte s pejsky žádné předchozí zkušenosti, budete se muset obrnit velkou dávkou trpělivosti. Určitě ale nedoporučuji cairn teriéra trestat nebo na něj křičet – takové chování u něj bude mít, podobně jako u většiny teriérů, přesně opačný efekt, než chcete,“ upozorňuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

S teriéří povahu je spojena ještě jedna vlastnost cairn teriéra – poměrně dost a rád štěká. „A to nejen, když chce upozornit na ‚vetřelce‘ za plotem či na chodbě. Velmi hlasití dokáží být i tehdy, kdy se nudí nebo se jim zrovna něco nelíbí. Především pokud bydlíte v bytovém domě či paneláku, měli byste zapracovat na povelu typu ‚ticho‘,“ nabádá psí odbornice.

Jinak se ale jedná o veselého psíka, který má většinu času úsměv na tváři a moc rád dovádí s dětmi.

Parťák do rodiny

Cairn teriér

Právě k dětem je cairn teriér ideální. „Má s nimi spoustu trpělivosti a dokáže s nimi vymýšlet nejrůznější skopičiny,“ říká Lucie Šámalová. Jak dodává, je samozřejmě nutné děti poučit, jak se k psovi chovat.

Cairn teriér patří mezi velmi aktivní plemena, rozhodně se nehodí k celodennímu lenošení na gauči. „Pokud vaše rodina ráda vyráží na delší túry a výlety, bude vám tento pes nadšeným společníkem,“ popisuje psí trenérka.

Díky své chytrosti a lásce k pohybu se cairn teriér hodí i pro nejrůznější psí sporty. Co mu naopak vůbec neprospívá, je nuda. V takových případech mívá občas i destruktivní sklony. „Potřebuje každý den pořádně unavit tělo u hlavu,“ dodává Lucie Šámalová. Ideální je tedy do rodiny, kde se mu budou každý den dostatečně věnovat a nebudou psa nechávat často samotného.

Kamarád pro (některé) alergiky

Cairn teriér

Co na cairn teriérovi zaujme – kromě šibalského výrazu – na první pohled, je jeho specifická srst. Je hustá, drátovitá a velmi odolná. Navíc tito pejsci poměrně málo línají.

Navíc jeho přítomnost snese i řada lidí s lehkou alergií na psí srst. Vždy je ale třeba případnou reakci vyzkoušet, než pejska přivedete alergikovi domů.

Zdroj: Martin Říha: Plemena psů; nakladatelství Rubico; rok vydání: 2009; ISBN: 9788073461058 / Lucie Šámalová je odbornice na psí chování a psí trenérka

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock