Chlupáči, 30. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Do jeho rošťáckého kukuče se hned zamilujete. A nejen do něj! Cairn teriér je úžasný společník, který vás každý den potěší svou přítomností a veselou náladou. Pokud toužíte po parťákovi, který nezkazí žádnou legraci, a nevadí vám povahové rysy teriéra, mrkněte na tohoto fešáka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Přizpůsobivý společník

Cairn teriér

Cairn teriér je psík, který si užívá každou chvíli se svojí rodinou, a nezáleží mu příliš na tom, zda se jedná o aktivní či pasivní trávení času. Samozřejmě překypuje energií, přeci jenom je to teriér jako každý jiný, a tak miluje akci a nepohrdne žádnou společnou činností, při které zúročí svou hbitost, rychlost a vytrvalost. Zároveň s vámi v klidu spočine na gauči nebo počká pod židlí v restauraci. Nemá však rád nudu, a tak byste měli vždy myslet na to, jak jej v dlouhé chvíli zabavit, nebo jak zaměstnat jeho chytrou hlavičku a hbité nožky, aby následně poklidně odpočíval. Potřebuje mnoho pozornosti, a tak se hodí spíš do aktivnější rodiny.

Malý šikula

Cairn teriér

Tento roztomilý rošťák vás okouzlí svou vynalézavostí, hravostí a nadšením pro život. Jedná se o velice inteligentního psíka, který se v mžiku naučí nový povel či trik. Rád dělá svému pánu radost, a pokud má na cvičení náladu, je z něj ideální parťák na dogdancing, v agility může vynikat díky velkému odhodlání a fyzickým předpokladům. Jelikož se jedná o vášnivého lovce, bude pro něj coursing ideálním vyžitím. Nepohrne ani aportováním na procházkách, rád vás doprovodí na výletech a túrách.

Odolný a nenáročný

Cairn teriér

Již od pohledu je zřejmé, že se nejedná o nóbl psíka do tašky. Cairn teriér je pes do nepohody, nevadí mu nepříznivé počasí a může být chován jak v městském bytě, tak i v chaloupce na venkově. Rád se přizpůsobí velikosti životního prostoru a bude spokojený v jakémkoliv příbytku, hlavně, že vás bude mít na blízku. Domek se zahradou naskýtá obrovskou výhodu díky výběhu, kde může tento malý rarášek skotačit a zkoumat okolí. V opačném případě je nutné z malého bytu pravidelně vyrážet na delší procházky, a to ideálně do přírody, kde to tento chlupáč přímo zbožňuje.

Nemusíte se bát ani přehnané péče o srst. Cairn teriér má hrubou srst, která jej chrání před povětrnostními vlivy a zároveň utváří rošťácký vzhled, navíc nelíná. Je potřeba jej dvakrát ročně vytrimovat.

Tvrdohlavý lovec

Cairn teriér

Ačkoliv je cairn teriér super společníkem i do města, kultivovaný mazlíček z něj asi nikdy úplně nebude. Minulost se u něj zkrátka nezapře, a tak neodolá možnosti lovit. Odhodlaně se vydá pronásledovat pohybující se předmět, lovit slepice, holuby nebo potulnou kočku. Za kořistí se vrhá hlava nehlava, což může být při výcviku veliký oříšek. Cairn teriér umí být pěkně tvrdohlavý. Svým kukučem ale vše špatné zažehná, na něj se přeci nedá zlobit!

Autorský článek

Vice info: American Kennel Club; Esther Verhoef – Verhallen: Velká encyklopedie psů; vydavatelství Rebo; rok vydání: 2002; ISBN: 8072340727

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock