Chlupáči, 28. 12. 2023

Foto: dodafoto / Shutterstock

Vzhledem může český strakatý pes připomínat kdejakého křížence, takzvanou pouliční směsku. Ve skutečnosti se však jedná o výjimečného psího zástupce plemene pocházejícího z České republiky. Jaký tento strakáč je?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Parťák pro všechno

Český strakatý pes

Jelikož se jedná o všestranné společenské plemeno, hodí se český strakatý pes pro různá využití. Je to i díky jeho střednímu vzrůstu a povaze, která je velice tvárná. Strakáč vám bude rád dělat společnost jak při lenošení, tak i v aktivním životě. Miluje procházky, užívá si výlety i sportování, je i dobrým hlídačem u domu.

Český strakatý pes byl vyšlechtěn jako laboratorní pes, kdy byl kladen důraz zejména na bezproblémovou povahu,“ osvětluje pro MůjChlupáč.cz nepříliš veselý původ tohoto unikátního plemene psí trenérka Lucie Šámalová.

Je to vyrovnaný pejsek, který neprojevuje známky agrese ani dominance. Proto je tento chlupáč velice přátelský jak k lidem, tak i jiným psům a zvířatům. Je tedy ideálním kamarádem do rodiny s dětmi, zvykne si i na drobné zvířectvo a domácí mazlíčky či hospodářská zvířata,“ doplňuje odbornice.

Nenáročná péče

Český strakatý pes

Tento chlupáč je velice skromný a nenáročný psí společník. Péče o jeho srst nespočívá v ničem jiném, než v občasném pročesání, zejména v období línání. Strakáč může být chován jak v bytě, tak i venku, a to díky kožíšku s podsadou. Rád však tráví čas se svou rodinou, a tak je ideální neodepírat psovi celoroční přístup do domu. Navíc by se na zahradě mohl celé dny nudit. Co se týče krmení, strakáč není žádný mlsný jazýček, a tak se většinou spokojí se vším, co mu nabídnete.

Náročnější může být fyzické vybití, jelikož se jedná o aktivní a energické plemeno, které miluje pohyb. Proto mu uděláte největší radost dlouhou procházkou, společným sportováním v podobě běhu, jízdě na kole či koloběžce nebo vyžitím v rámci kynologických aktivit. Český strakatý pes se hodí jak pro většinu psích sportů, jako je například agility, flyball či frisbee, tak i na canisterapii, ve které vyniká díky své přátelské a milé povaze,“ říká psí trenérka.

Různorodý vzhled

Český strakatý pes

Důvodem, proč český strakatý pes působí jako kříženec, je velké množství variací zbarvení a délky srsti. Srst je vždy trikolorní, avšak kombinace a rozmístění může být různé. Základní barvy jsou černá či hnědá se žlutými znaky, které jsou s bílou částí těla v rovnocenném poměru. Na bílé části těla je navíc přítomné tečkování.

Rozdílnost můžeme spatřovat i v délce srsti, která může být jak krátká, tak i dlouhá. V obou případech se jedná o přiléhavou, jemnou, avšak pevnou srst s podsadou, která chrání chlupáče před chladem.

Ačkoliv se prozatím jedná o poněkud méně rozšířené plemeno, díky jeho povaze a všestrannosti se z českého strakáče nepochybně brzy stane velice oblíbený mazlíček.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock