Chlupáči, 23. 8. 2023

Foto: Happy Monkey / Shutterstock

Psí plemeno Welsh corgi Pembroke neznalo před lety kromě pár nadšenců mnoho lidí. Ovšem díky britské královně Alžbětě II. získali corgiové rychle na popularitě nejen ve své ostrovní domovině, ale i po celém světě. Ostatně tomu nahrála i jejich povaha. Jací corgiové vlastně jsou?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Psík na krátkých nožkách, který byl překvapivě původně vyšlechtěný jako pastevecký pes. I proto si dodnes zachovává rychlost, mrštnost a lásku k pohybu.

Podceňovaný šikula

Welsh corgi Pembroke

Když se člověk na corgiho podívá, má pocit, že kouká na malého gaučáka, co vzhledem ke své postavě nebude nějakým velkým sportovcem. Jenže corgi umí překvapit. Pohyb miluje, vyniká v řadě psích sportů a rozhodně patří k aktivním psím plemenům, jež potřebují řádně unavit,“ popisuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Vzhledem ke svému původnímu účelu – hlídat a pást stáda – se jedná o chytrého psa. „Výcvik ho baví a nemá problém pochopit jakýkoli povel. Jako většina psů, i corgi dobře reaguje především na pozitivní motivaci,“ dodává odbornice.

Ideální je, pokud corgimu každý den věnujete dostatek času, aby unavil nejen své tělo, ale i hlavu. „Po dostatečné aktivitě samozřejmě nebude mít problém prolenošit s vámi na gauči celý večer. Vzhledem k tomu, jak miluje drbání a mazlení, budete mít oba o zábavu postaráno,“ říká Lucie Šámalová.

Pastevec tělem i duší

Welsh corgi Pembroke

Corgi je velmi přátelský a společenský psík. „K lidské rodině silně přilne. Skvělý vztah má k dětem a překvapivě dobře vychází i s ostatními psy či dalšími zvířaty. Jen je třeba počítat s tím, že bude svou rodinu neustále ‚pást‘. Bohužel se tento pud projevuje často i při venčení, kde mohou corgiové pást ostatní zvířata, ale bohužel i cyklisty nebo auta, což pro ně může skončit špatně,“ varuje psí trenérka.

K určitým nevýhodám tohoto psího plemene patří fakt, že poměrně rádo a často štěká. Při včasné výchově se ale dá tento zlozvyk odbourat. Počítejte také s tím, že corgiové patří mezi psí jedlíky – toho se dá lehce využít při výcviku, ovšem pozor na hrozící obezitu, která vzhledem ke stavbě těla tohoto psíka může způsobit řadu problémů s klouby apod.

Bytový psík

Welsh corgi Pembroke

Ačkoli byl corgi vyšlechtěn k celoročnímu pobytu venku a jeho srst to v zásadě umožňuje, není do kotce či k boudě vhodný. „Fyzicky by to sice neměl být problém, ale vzhledem k silnému navázání na lidskou rodinu, která mnohdy hraničí až se závislostí, by corgi o samotě venku trpěl,“ říká psí trenérka.

Corgi je tak ideálním pejskem do bytu nebo domku se zahradou, ale přístupem dovnitř. Jejich srst potřebuje pravidelné vyčesávání, i tak ale počítejte s chlupy v bytě.

Nespornou výhodou corgiů je, že se jedná v zásadě o zdravé psy, kteří se dožívají poměrně vysokého věku.

Zdroj: Martin Říha: Plemena psů; nakladatelství Rubico; rok vydání: 2009; ISBN: 9788073461058 / Lucie Šámalová je odbornice na psí chování a psí trenérka

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock