Chlupáči, 27. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Elegantní pes s tělem pravého běžce. To je faraonský pes nebo také faraonský chrt. Koho by tento chlupáč s inteligentním a zvídavým pohledem nezaujal? Jaký vlastně je?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ušlechtilý elegán

Faraonský pes

Faraonský pes má původ již v dávných dobách v Egyptě, kde byli psi podobného vzhledu uctíváni, což dokazuje mnoho kreseb i samotné vyobrazení egyptského boha Anubise. Později však byli považováni za vyhynulé a znovu se člověk s tímto plemenem setkal až ve 20. století na Maltě.

Tato rasa se vyznačuje sportovní postavou s dlouhými štíhlými končetinami a úzkým pasem. Pohybuje se ladně a s lehkostí, rychlé tempo běhu společně s dobrou vytrvalostí je silnou stránkou tohoto psa.

Lovec tělem i duší

Faraonský pes

Díky své atletické postavě a výborným fyzickým vlastnostem je faraonský pes velice hbitý a rychlý lovec. Jelikož byl k lovu šlechtěn, má k této činnosti velké předpoklady, což může být i na obtíž. Kvůli silným loveckým pudům je totiž bez vodítka těžko ovladatelný, snadno se nechá zlákat k nahánění zvěře. Na rozdíl od jiných plemen využívá faraonský pes při lovu nejen zrak, ale i sluch a čich.

Výborný společník

Faraonský pes

I když se jedná o aktivní, sportovně založené plemeno, nejlépe se hodí kupodivu do bytu. Je to zejména kvůli jejich krátké srsti, která tyto dlouhány před mrazem příliš neochrání. Navíc jsou i jejich velké uši náchylné k omrzlinám. Neznamená to však, že se jedná o přecitlivělého gaučového povaleče, spíš naopak. Faraonský pes je veselý a aktivní pes, který bude nadšený do každé činnosti.

Vynikají v psích sportech, jako je například coursing nebo canicross. Rád vás bude doprovázet i při procházkách a běhu. Výhodou chovu tohoto psa v bytě je i to, že velice málo líná, a tak vás nečekají po celém domě nevzhledné chuchvalce chlupů. Přístup na zahradu ale ocení každý mazlík, a tak není nic lepšího, než mu jej dopřát. Na oplátku umí být faraon výborným hlídačem.

Co se týče povahy, faraonský pes má silné pouto se svým pánem, ale k cizím lidem může být nedůvěřivý. Jeho povaha je přátelská, a to nejen k vlastní smečce, ale i k cizím psům. Při výcviku je potřeba k tomuto psovi přistupovat s citem a pozitivní motivací, nátlak a hrubost nese velice těžko.

Ke komu se hodí faraonský pes? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock