Chlupáči, 13. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Okouzlující, lesklá, elegantně černá srst s pálením dělá z gordonsetra opravdového výstavního šampiona mezi loveckými psy. Tento psí krasavec má však i jiné kvality! Pojďme se podívat, jaký je.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Laskavý a přátelský

Gordonsetr

Ačkoliv je gordonsetr loveckým psem, vyjímá se i jako zástupce rodinných psích společníků. Je totiž velice přátelský a milý ke všem členům rodiny, k dětem nevyjímaje. I přes to, že je k nim něžný a laskavý, je potřeba jejich společné hrátky korigovat a hlídat, aby nedošlo k nechtěnému nedorozumění. S ostatními domácími zvířaty může vycházet za předpokladu brzké socializace a aktivního přístupu majitelů, avšak lovec se v tomto chlupáči nezapře.

Vyrovnaný lovec

Gordonsetr

Gordonsetr je sice lovecký pes, ale na rozdíl od jiných psů tohoto využití umí být tento chlupáč velice klidný, a to za nejrůznějších situací. Rád pronásleduje zvěř a rychle se pohybující předměty, zároveň umí jednat s rozvahou a za předpokladu důsledné výchovy se přizpůsobí vašim požadavkům. Výcvik by však měl probíhat v pozitivním duchu za využití odměn.

Aktivního lovce však v sobě gordonsetr nezapře. Potřebuje fyzické vyžití, mnoho pohybu a akce, miluje zkoumání okolí, běh i plavání. Pro svoji všestrannost se hodí i pro mnoho kynologických aktivit, kromě sportu najde využití i canisterapii nebo záchranařině.

Hlídač z něj nebude

Gordonsetr

Pokud hledáte chlupáče, který zaručeně ochrání váš majetek a zastraší nevítané hosty, gordonsetr vaše očekávání nejspíš zklame. I když může být k cizím lidem nedůvěřivý, většinou má se všemi velmi vřelý vztah a návštěvy přivítá s vrtícím ocasem a velkou radostí. Je to takový dobrák od kosti.

Nejen chlouba

Gordonsetr

Srst gordonsetra vás na první pohled zaujme svým leskem a kvalitou. O reprezentativní vzhled kožíšku je však potřeba řádně pečovat. Tohoto chlupáče je nutné pravidelně pročesávat a zbavovat tak jeho srst chuchvalců i nečistot, a to ideálně každý den. Důležité je i koupání za použití speciálních psích šamponů, které jeho krásnou srst nevysuší a podpoří její zdravý vzhled.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock