Chlupáči, 8. 12. 2023

Foto: VesnaArt / Shutterstock

Koupě domácího mazlíčka, který se pyšní vpravdě zajímavým vzhledem, může být lákavá. Málokdo si ale uvědomuje, že šlechtění jednotlivých druhů po dlouhé generace přineslo mnoha zvířatům velké zdravotní komplikace. Některé z nich si vůbec neuvědomujeme, později se ale mohou stát velmi drahým a bolestným problémem.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Krátkolebá plemena

Buldoček

Tolik oblíbení buldočci nebo mopsíci jsou na první pohled roztomilí. Malí, sudovití a přátelští tvorečkové s krátkým čumáčkem, téměř žádným krkem a často s výrazným předkusem však trpí svým vzhledem od samého narození.

Šlechtění těchto ras mělo za následek genetické poškození, které se projevuje právě tímto pro buldoky a mopsy typickým vzhledem. Všimli jste si, jak jsou tito rozkošní chlupáči často zadýchaní, chrochtají a pohybují se tak trošku neohrabaně? Za vším stojí genetická vada projevující se chybným vyvinutím lebky a krční páteře, které neumožňuje psovi pohodlný pohyb ani dýchání.

Obdobné potíže pak mají kvůli šlechtění i tolik oblíbená krátkolebá plemena koček, jako jsou třeba perské kočky, ale i některé britské. Celkem vysoká cena za lidskou touho po vytvoření něčeho unikátního.

„Nahá“ zvířata

Kočka sphynx

Bezsrsté druhy zvířat, jakými jsou například morčata nebo kočky sphynx, na tom nejsou o mnoho lépe. Musíme si uvědomit, že jsou to druhově stále stejná stvoření jako jejich chlupatí kolegové, zbavené jedné ze svých přirozených ochranných vrstev. Choulostivost těchto druhů se nejčastěji projevuje v problémech s kůží, například ekzémy, suchostí, citlivostí a nutností chránit je před slunečními paprsky.

Tyto druhy však trápí nejen absence srsti, přešlechtěním „nahých“ plemen s sebou přineslo také zhoršené zažívání. Nezřídka tedy tato zvířata trápí špatné trávení, přecitlivělost na krmiva a v neposlední řadě také nejrůznější nádory trávicího traktu.

Zakrslí kamarádi

Čivava

Nejinak je tomu i v případě šlechtění zakrslých králíčků či prasátek, ale také miniaturních plemen psů či koček. Jakékoli křížení mezi různými genovými fondy přináší značné negativní dopady na kvalitu či délku života těchto zvířat. Veškeré deformace, které po dobu mnoha desítek a mnohdy stovek let u zvířat vznikaly, nejsou nic jiného než genetická chyba, kterou dnes vnímáme jako unikát, za nějž jsme schopni platit nemalé částky.

Když se podíváte, jak vypadaly čivavy či jorkšíři ještě před pár desetiletími, budete nejspíš překvapení, že se nejednalo o žádné pejsky do kapsy, jak je známe dnes. Z kočičích plemen je na tom obdobně například munchkin – kočička na extrémně krátkých nožkách.

Autorský článek

Foto v textu: Shutterstock

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock