Chlupáči, 4. 3. 2024

Foto: Nynke van Holten / Shutterstock

Elegantní stříbrná kráska pyšnící se uhrančivým pohledem, to je kočičí plemeno korat, na jehož původ neměl vliv člověk, nýbrž sama příroda. V čem je tato šelma jedinečná?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Tichý a citlivý mazlík

Korat

Korat je kočička vyznačující se jemnou a milou povahou, ráda se mazlí a miluje společnost lidí. Co naopak nemá ráda, je nadměrný hluk. Hlasité projevy tuto kočičku uvádějí do rozpaků, a tak se příliš nehodí do rušné domácnosti s malými dětmi.

Obavy může mít kvůli citlivosti na zvuk i ve venkovním prostředí, zvláště pokud bydlíte na místě s vyšší koncentrací lidí a dopravy. V takovém případě se bude kočička raději zdržovat v klidu a teple domova, kde si s radostí užije vaši přítomnost.

Zvídavá kočka s osobností

Korat

Typická kočičí umíněnost je koratovi velmi blízká. Tato kočka si ráda postaví hlavu a umí být pořádně svéhlavá, avšak záleží na situaci a náladě. Například se zvířecími členy domácnosti vychází korat dobře, ale k cizincům a nově příchozím kočkám umí být opravdu nepřátelský. Rád si hraje a asistuje při veškerých činnostech, někdy však ocení i klid.

Jedná se o velice inteligentního mazlíčka, který se bez problémů naučí i mnoho povelů a triků. Vyžaduje hodně pozornosti a zábavy, a tak je potřeba se koratovi pravidelně věnovat, samozřejmostí je pak pořízení nejrůznějších hraček a hlavolamů.

Stříbřitě modrý kožíšek

Korat

Co vás nepochybně na koratovi jako první zaujme, je jeho srst. Nádherné stříbrné odlesky dělají z této kočky opravdovou manekýnu. Srst je krátká, hebká a přiléhavá, na dotek působí jako satén. Na to, kolik parády umí nadělat, nepotřebuje žádnou přehnanou péči. Bohatě postačí, když korata občas vykartáčujete.

Dokonalý vzhled srsti umocňuje i svalnaté, ač zavalité tělo korata, které působí překvapivě ladně díky rozvážným a pomalým pohybům. Když se na vás navíc tento mazlík podívá svými výraznými kukadly, teprve poznáte, o jak inteligentní a zvídavou šelmu se jedná. Jeho bystrý pohled si okamžitě zamilujete!

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock