Chlupáči, 24. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Pes s pořádnou dávkou energie, to je maďarský ohař neboli vizsla. Pokud hledáte aktivního milého parťáka, může být právě tento chlupáč správnou volbou pro vás. Pojďme se podívat, čím se maďarský ohař vyznačuje.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pohyb, pohyb a zase pohyb

Maďarský ohař

Jelikož je maďarský ohař velice energické plemeno, potřebuje dostatek fyzického vybití. Pokud jste sportovně založená rodina, může být vizsla ideálním společníkem pro téměř všechny pohybové aktivity. Můžete s ní chodit běhat (canicross), nebo se věnovat bikejöringu, kdy vás psík doprovodí při jízdě na kole nebo koloběžce (dogscootering). Vizsla také oproti jiným psím kolegům velice ráda plave, a tak jí časem stráveným u vody uděláte určitě velkou radost. Samozřejmostí jsou dlouhé procházky, maďar vás rád doprovodí i na nejrůznějších výletech, túrách a dovolených. Nadchne se pro každou činnost, a tak je radost něco podnikat!

Jelikož se jedná o lovecké plemeno, můžete jeho přirozené pudy využít v myslivosti. Maďarský ohař je šikovným asistentem, přinašečem a milým společníkem, co se lovu týče. Může z něj však být „obyčejný“ rodinný pes, který si užívá radovánky běžného života.

Citlivý mazel

Maďarský ohař

Tento pes je i přes svůj temperament velice citlivý, inteligentní a chápavý. Rád je ve středu dění a dělá radost své rodině, přičemž si neskutečně užívá lidskou přítomnost. Proto by měl mít přístup do domu, a to i kvůli krátké srsti – celé dny opuštěný na dvoře či v kotci by neskutečně strádal. Vizsla však často o samotě trpí, i když je v teple domova. Je to kvůli silnému poutu k pánečkům, kdy by byla nejraději se „svými“ lidmi neustále. Proto se nehodí pro zaneprázdněné lidi, kteří by na tohoto aktivního sportovce neměli čas. Doma by v takovém případě často nacházeli spoušť.

Jak již bylo zmíněno, je maďarský ohař i velice chytrý a zvídavý psík, kterému nic neunikne. Jeho výcvik je tak velice příjemný, jelikož motivace, chuť pracovat a pozornost je u maďara standardem. Jedná se však i o citlivou dušičku, která nesnese tvrdý dril, tresty či nespravedlnost. Největších úspěchů tak docílíte pozitivním přístupem, pamlsky, hrou, pohlazením a láskou.

Rezavý elegán

Maďarský ohař

Maďarský ohař vás jistě okouzlí svým výrazným žemlovým zbarvením, které má úžasné zlaté nebo měděné odlesky. Jeho srst je přitom přiléhavá, krátká a bez podsady, což znamená, že psíka příliš neochrání před chladem či vlhkem, na což je třeba myslet při delším pobytu venku za nepříznivého počasí. S kožíškem však není moc práce, bohatě postačí občasné pročesání gumovým kartáčem či rukavicí, vizslu není potřeba ani příliš často koupat, jelikož u ní nezaznamenáte typický psí pach.

Vizsla má sportovní typ postavy, pohybuje se s ladností a elegancí doplněnou o dynamičnost a správnou energičnost, která k maďarským ohařům patří. Jsou to psi, co zkrátka milují pohyb, společné aktivity, rodinu a život.

Ke komu se hodí maďarský ohař neboli vizsla? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock