Chlupáči, 17. 12. 2023

Foto: Mariia Boiko / Shutterstock

Buď je zbožňujete, nebo se vám nelíbí. Jedno je ale jisté - kočky bez kožíšku jsou bezpochyby unikátní mazlíčci. Bezsrstá plemena jsou výsledkem genetických mutací. Některé tyto kočky mají na sobě velmi jemné chmýří, zatímco jiné jsou opravdu bez jediného chloupku. Nejznámější bezsrstou kočkou je bezpochyby sphynx, ale rozhodně není jediná.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Bezsrsté kočky vyžadují zvláštní péči. Často potřebují obleček nebo huňatou deku, aby zůstaly v teple, a jejich pokožka musí být chráněna před sluncem. Některé navíc potřebují pravidelné koupele, aby se zabránilo hromadění mazu na pokožce.

Jaká jsou další plemena bezsrstých koček, tedy kromě zmíněné sphynx?

Bambinská kočka

Bambinská kočka

Bambinská kočka neboli bambino je malá bezsrstá kočka. Tato trpasličí kráska je křížencem sphynxe a munchkina. Právě po munchkinovi má krátké nohy. Některé kočky tohoto druhu mohou mít i srst, hlavně na obličeji, uších, nohou a ocasu. Zatímco ostatní jsou úplně bez srsti. Tyto kočky mají tendenci být oddané, láskyplné a docela hravé. Bambino váží 2 až 4 kila.

Donský sphynx

Donský sphynx

Donský sphynx je jedinečné, inteligentní plemeno, které pochází z Ruska. Je to přítulná a společenská kočka, která vyhledává a doslova potřebuje lidskou společnost. Je přiměřeně aktivní, velmi tichá a učenlivá. Zajímavostí je, že u některých koček se při chladnějším počasí vytvoří částečná zimní srst, které se při změně sezóny opět zbavuje.

Dwelf

Dwelf

Dwelf vznikl křížením mezi plemeny koček munchkin, americký curl a sphynx. Několik mutací vedlo k vytvoření bezsrstého a elfského vzhledu tohoto plemene, což ovšem také může přispívat ke vzniku zdravotních problémů. Přesto tyto kočky bývají velmi společenské a spjaté se svojí rodinou. Rády si hrají.

Kočičí elf

Kočičí elf

Kočičí elf (elf cat) vznikl křížení mezi plemeny sphynx a americký curl. Je to přátelská a hravá kočka. Ve skutečnosti je elf větší verzí dwelfa. Tyto kočky mají typicky měkkou pokožku, podobnou chloupkům na broskvích. Některé mají světlé skvrny na uších, čumáčku, tlapkách nebo na ocasu.

Peterbald

Peterbald

Peterbald je elegantní kočka s výraznými rysy a dlouhými končetinami. Vznikl v Petrohradu zkřížením donského sphynxe a orientální kočky. Ne všichni Peterbaldi se rodí bez srsti. Některá koťata mají jemnou péřovou srst, která jim může i postupně vypadat.

Ukrajinský levkoy

Ukrajinský levkoy

Ukrajinský levkoy je plemeno kočky domácí s velmi originálním vzhledem. Je bezsrsté (ale často mají tělo pokryté jemným chmýřím) a se zahnutýma ušima. Vznikl křížením mezi donským sphynxem a skotskou klapouchou kočkou. Levkoy nepatří mezi uznávaná plemena, ale zamilujete si ho díky přátelské povaze. Jsou to velmi chytré a hravé kočky.

Sphynx

Sphynx

Nejznámějším bezsrstým plemenem koček je sphynx, které vzniklo v Kanadě v 60. letech. Výsledkem přirozeně se vyskytující recesivní genetické mutace byl sphynx vyvinut křížením s krátkosrstými kočkami. Některé kočky sphynx mají jemnou prachovou srst. Sphynx jsou velice inteligentní, přítulné, důvěřivé a hravé. Vyžadují neustálou pozornost a často jsou závislé na člověku.

Autorský článek

Další info: The Ultimate Guide of Hairless Cat Breeds; Esther Verhoef – Verhallen: Velká encyklopedie koček; vydavatel: Rebo; rok vydání: 2004; ISBN: 9788072343003

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock