Chlupáči, 16. 9. 2023

Foto: Africa Studio / Shutterstock

Psi jako společníci dětí? Pokud máte možnost štěkajícího kamaráda dětem (a samozřejmě i sobě) pořídit, neváhejte. Vyrůstat po boku psa je pro děti velmi prospěšné. Jenže po kterém psím pelmenu sáhnout? Poradíme v článku!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Se správným výcvikem a k poučeným dětem se do rodiny hodí prakticky jakýkoli pes. Některá plemena jsou nicméně přece jen vhodnější – mají s dětmi více trpělivosti, ráda si s nimi hrají, vidí v nich parťáky a ne konkurenci… Kritérií, která zvážit, je celá řada,“ popisuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Jak dodává, v potaz se vyplatí kromě povahy psa vzít i velikost: „Obří plemena sice bývají často něžná, především vůči dětem, ale přece jen se jedná o psy, co mají třeba 40 kilo, což při hře s opravdu malými dětmi může přispět k nechtěným zraněním. A naopak velmi drobní psi mají křehkou konstituci, takže jim děti mohou omylem ublížit.

Která psí plemena jsou pro rodiny s dětmi jako stvořená?

Zlatý retrívr

Retrívr

Je-li vaše rodina aktivní a toužíte-li po větším psovi, který vás bude provázet na výletech a za dobrodružstvími, je retrívr tím pravým.

Jsou to chytří, milující psi, kteří ke své lidské rodině silně přilnou a udělají pro ni cokoli. K dětem jsou opatrní a zároveň se z nich stávají ideální parťáci pro všechny hry a rošťárny. Mají spoustu energie, takže se málokdy stane, že by je děti unavily,“ říká Lucie Šámalová.

Labrador

To, co platí pro retrívry, se dá úplně stejně aplikovat i na labradory.

Labradoři nejsou žádní gaučáci, takže jim určitě dopřejte dostatek pohybu a her s dětmi. Jsou přátelští, velmi inteligentní, hraví, ale také trpěliví, což jsou vlastnosti, které se jim – hlavně u těch nejmenších dětí – budou hodit,“ popisuje psí trenérka.

Novofoundlandský pes

Novofoundlanďák patří bezesporu mezi opravdové psí obry, nicméně k dětem jsou velmi něžní a zároveň jim nezkazí žádnou legraci.

Také toto psí plemeno bude nadšeně s dětmi dovádět. Jen je třeba pamatovat na jeho velikost. I když by svými ‚lidským mláďatům‘ neublížil, pokud omylem zalehne či zasedne batole, může dojít ke zranění. Ideální je proto k větším dětem a do aktivních rodin,“ říká Lucie Šámalová.

Německý boxer

Německý boxer

Na první pohled vypadá trochu nepřístupně (a možná za to může i „drsňácký“ název), ale ve skutečnosti se jedná o psa, který děti přímo zbožňuje a nejraději by v přítomnosti své rodiny strávil vymýšlením her a rošťáren celý den.

Boxeři umí být pořádná ‚třeštiprdla‘. Jejich energii dokáže málokdo konkurovat, hodí se proto do rodiny, která ji dokáže využít na maximum. S dětmi jsou tito psi trpěliví a dokáží jim být opravdovými kamarády,“ doplňuje odbornice.

Francouzský buldoček

Francouzský buldoček

Pokud nemůžete či nechcete mít doma větší psí plemeno, můžete s klidem sáhnout po buldočkovi. Navzdory své menší tělesné konstituci jsou plní energie, kterou rádi vybijí právě s dětmi.

Buldočci jsou společenští pejsci, kteří milují, když se okolo nich něco děje a jsou středem pozornosti. S dětmi si dokáží hrát celé hodiny, zároveň ale nehrozí, že by například batole nechtěně ohrozili svou váhou. Jsou to skvělí parťáci pro děti každého věku,“ je přesvědčená Lucie Šámalová.

Bígl

Bígl detail

Tito psi mají – trochu neprávem – pověst hloupých hafanů. Jistě, možná nemohou inteligencí konkurovat psům, jako jsou retrívři nebo border kolie, ale rozhodně se nejedná o „mouly“, co se nedají vycvičit.

Bíglové jsou ideální rodinní psi. Jsou prakticky neutahatelní, milují nejrůznější hry, svou lidskou smečku zbožňují do roztrhání těla, jsou veselí a děti pro ně představují dokonalé kamarády. Hodit se budou do aktivní rodiny, která jim poskytne dostatek času, her i pozornosti,“ popisuje trenérka.

Pudl

Pudlové jsou – bez ohledu na velikost – inteligentní, milující a trpěliví psi. Ačkoli je většina lidí považuje spíše za vznešené a elegantní „suchary“, jejich energie a radost z her se vyrovná té dětské.

„Pudl vás jistě překvapí svou hravostí a veselou povahou. Ke své rodině jsou tito psi velmi loajální a nejraději by v její společnosti trávili každou chvilku. Jsou také poměrně aktivní, především větší varianty tohoto plemene, a tak ocení rodinu, která jim dopřeje dostatek pohybu a vyžití,“ říká Lucie Šámalová.

Mops

Mops senior

Pokud vaše rodina nepatří k těm, které by trávili víkendy túrami a jinými pohybovými aktivitami, je pro vás ideální mops. Malý psík, který není zrovna milovníkem dlouhých procházek, ale zbožňuje svou rodinu a k dětem má velmi vřelý vztah.

Mops sice nevydrží několikahodinové hry v kuse, ale je určitě skvělým společníkem, který bude nejspokojenější, pokud se někomu bude moci stulit do klína a užívat si dlouhé drbání a mazlení. Jsou to něžní psíci, občas i trochu rošťáci a parťáci s dětmi. Jen pamatujte na to, že především v horkých dnech se jim špatně dýchá a rychle se unaví. To pak dětské hry raději omezte,“ nabádá psí trenérka.

Další společníci k dětem

A která další plemena budou v rodině s dětmi šťastná?

  • bišonek
  • irský setr
  • vizsla
  • anglický buldok
  • bruselský grifonek
  • kokršpaněl
  • šeltie
  • kavalír King Charles španěl
  • dalmatin
  • bostonský teriér

Autorský článek / text vznikl ve spolupráci se psí trenérkou a odbornicí na psí chování Lucií Šámalovou

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock