Chlupáči, 18. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Vnímavý, citlivý a věrný pes, na kterém vás na první pohled zaujme jeho neobvyklá zplstnatělá srst. Řeč je o pulim, pasteveckém chlupáči, který vyměnil pobyt u stáda za přítomnost lidí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Výjimečný vzhled i povaha

Puli

I když se puli rodí jako štěňátko s normálně vypadající kudrnatou srstí, v průběhu dospívání se mu srst postupně přetváří plstnatěním do silných provazců připomínajících dredy. Dospělý psík pak může mít na trupu provazce o délce až 30 centimetrů. Zbarvení srsti má mnoho variant, vždy se však jedná o jednobarevný kožíšek.

Díky zvláštní srsti, která mimo jiné zasahuje i do očí puliho, může tento chlupáč působit nepřístupně. Ve většině případech je však opak pravdou – puli je neobyčejně citlivý psí společník, který vnímá lidské emoce, umí navázat silné pouto a chrání svou rodinu. Právě jeho milá povaha z něj dělá skvělého psa na canisterapii, puli vykouzlí úsměv na tváři jak dětem, tak i seniorům. Předpokladem však není pouze jeho povaha, ale i včasná socializace a přivykání štěněte na nejrůznější podněty.

Přizpůsobivý společník

Puli

Puli je pracovitý psík, který ocení jakoukoli aktivitu, a to i kvůli svému temperamentu. Jedná se totiž o aktivní a fyzicky zdatné plemeno, a jelikož byl puli vyšlechtěn pro střežení stáda jakožto pastevecký pes, potřebuje i hodně životního prostoru a pohybu. Proto by dlouhé procházky, výšlapy či sportování mělo být samozřejmostí. Puli umí vynikat i v kynologii, hodí se na poslušnost, obrany i sporty jako agility či flyball. Tento chlupáč se bude cítit jako ryba ve vodě i na rozlehlém pozemku, který bude moci střežit. Ocení však lidskou společnost, kterou může zahrnout láskou.

Péče o srst

Puli

Stejně jako je srst puliho neobyčejná, je neobyčejně náročná i samotné péče o ni. Dlouhé provazce je nutné udržovat v čistotě, zejména v okolí tlamy a konečníku. Zplstnatělá srst by se přitom neměla rozčesávat ani kartáčovat. Koupání je problematické z toho důvodu, že dredy puliho nenasakují vodu příliš rychle, a tak trvá koupel i několik desítek minut. Je totiž potřeba promýt tekutým šamponem celý objem provazců a šampon následně důkladně vymýt. Sušení taktéž neprobíhá zrovna hladce – dredy musíme opatrně vymačkat do ručníku. Poté trvá i několik hodin, dokud přirozeně zcela neuschnou. Pro usnadnění péče se majitelé puliho často uchylují ke zkrácení srsti. Dredy však k pulimu patří, a pokud jste si toto plemeno zamilovali, tak jistě se vším všudy.

Autorský článek

Další info: American Kennel Club; Esther Verhoef – Verhallen: Velká encyklopedie psů; vydavatelství Rebo; rok vydání: 2002; ISBN: 8072340727

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock