Chlupáči, 17. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Černý mohutný pes vzbuzující respekt, možná až hrůzu. Tak mnozí vnímají rotvajlera. Rotvajleři mají při správném vedení velice milou a přátelskou povahu a dokážou vycházet jak s dětmi, tak i jinými zvířaty. Jaký je tento pes doopravdy?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vyrovnaný mazel

Rotvajler

Právě k dětem se tento mohutný hafan chová překvapivě jemně a vlídně, malé dvounožce přímo miluje. Proto je vhodným rodinným psem, který bude spokojený jak při společných aktivitách, tak při lenošení v teple domova. Jedná se o veselého a aktivního psa, který má rád společnost lidí, zábavu a pohyb.

Při výchově a výcviku tohoto silného psa je potřeba dbát na důslednosti, avšak vedení tento chlupáč vyžaduje s laskavým a chápajícím přístupem. Tresty či drilem u něj ničeho nedosáhnete, naopak si tak kazíte důvěru se svým čtyřnohým miláčkem. Ideální je pozitivní přístup s odměnami v podobě pamlsků či hry a spravedlivé zacházení. Včasná socializace je důležitá pro soužití jak v domácnosti, tak i v okolním světě.

Sebejistý ochranář

Rotvajler

Mohutná kostra, silné svaly a velké čelisti dělají z rotvajlera postrach okolí. I proto se hodí jakožto hlídací či služební pes, který budí respekt. V armádě, u policie či v záchranařině má však rotvajler místo hlavně kvůli snadnému výcviku a dobré ovladatelnosti. Tento chlupáč je velice inteligentní tvor a veškeré úkony plní s jistotou, odhodláním a přesností.

Rotvajlera můžete chovat jak v domečku se zahradou, tak i v městském bytě. Je to přizpůsobivý pes, který se rád podřídí aktuálním podmínkám. Je však nutné zajistit mu dostatečné fyzické i psychické vybití. Kromě pravidelných procházek si rotvík užije i nějaký ten sport nebo skotačení s psími kamarády, nepohrdne ani hrou s pánečky nebo hlavolamem.

Mandlové oči a hustý kožich

Rotvajler

I přes rotvajlerovo drsňácké vzezření vás při bližším pohledu okouzlí jeho upřímný pohled hnědými mandlovými kukadly a široký úsměv, který je opravdu od ucha k uchu. Rotvík je všestranný společník, který díky husté srsti zvládne i dlouhodobý pobyt venku, zároveň je spokojeným spolubydlícím v lidském příbytku. Ať tak či onak, tento něžný ač silný chlupáč se bude snažit splnit všechna vaše očekávání.

Ke komu se hodí rotvajler? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock