Chlupáči, 26. 7. 2023

Foto: OlesyaNickolaeva / Shutterstock

Jedno z nejstarších psích plemen na světě, původem z Japonska, to je shiba-inu. Psík, kterého ještě před pár lety znal v Česku málokdo a jehož popularita u nás v současnosti letí vzhůru. Co byste měli vědět, než si shibu pořídíte?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Shiba-inu byla původně využívána k lovu, a i když se dnes jedná o společenského psíka, lovecké pudy má stále silně vyvinuté. Kromě toho miluje pohyb a nejrůznější aktivity. Skvěle vychází s dětmi, s nimiž zvládne dovádět a vymýšlet nejrůznější skopičiny i několik hodin.

Kočka ve psím kožichu?

Shiba-inu

Shiby patří ke psím plemenům, jež se vyznačují vysokou inteligencí, ale také notnou dávkou tvrdohlavosti. „To může do jisté míry zkomplikovat výcvik, zvláště pokud jste úplným začátečníkem. Shiba-inu je totiž trochu jako kočka – má občas tendence přebírat velení a slepá poslušnost není její nejsilnější stránkou. Ale na druhou stranu se není třeba bát, s trochou trpělivosti, spoustou pozitivní motivace a důsledností se shuba naučí základní povely a bude vás poslouchat,“ popisuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Jak odbornice upozorňuje, je třeba u shiby počítat i se sklony k teritoriálnímu chování, a je proto velmi důležitá včasná socializace psa s ostatními hafany.

Milující společník

Shiba-inu

Přes specifickou povahu spojuje všechny zástupce plemene shiba-inu oddanost a bezmezná láska k majiteli. „O shibách se říká, že jsou psi jednoho pána. I když si vytvoří silné pouto s celou svou lidskou rodinou, zpravidla si vyberou jednoho člena, jemuž jsou zcela oddané. I v tom trochu připomínají zmíněné kočky,“ říká Lucie Šámalová.

S dětmi shiby také vycházejí bez potíží, jen je nutné děti vždy poučit, jak se mají k psovi chovat. Společně pak často tráví nejrůznějšími hrami celé hodiny.

Pro koho se hodí

Shiba-inu

Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně skladného pejska (kohoutková výška nepřekračuje 40 cm a váha se pohybuje mezi 7 a 11 kg), hodí se i k pobytu v městském bytě. „Jen je třeba počítat s tím, že jako u kteréhokoli jiného aktivního plemene s vysokou inteligencí je nutné shibu unavit fyzicky i psychicky. Šťastná bude v aktivní rodině, která s ní bude vyrážet na delší procházky a vymýšlet pro ni nejrůznější aktivity,“ upozorňuje psí trenérka.

Výhodou psíků shiba-inu je také fakt, že kromě občasného vyčesání nevyžaduje jejich srst větší péči. Jednak je srst prakticky „samočisticí“, jednak se shiby rády velmi intenzivně myjí samy. Nevýhodou však mže být prakticky celoroční línání.

Zdroj: Martin Říha: Plemena psů; nakladatelství Rubico; rok vydání: 2009; ISBN: 9788073461058 / Lucie Šámalová je odbornice na psí chování a psí trenérka

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock