Chlupáči, 26. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Malý rošťák s dlouhou krásnou hřívou musí okouzlit snad každého. A taky že ano! Shih-tzu je velice oblíbený domácí mazlík všude po světě, ačkoliv vám možná jeho jméno nic neříká. Pojďme tohoto chlupáče poznat lépe!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Roztomilý a sebevědomý

Shih-tzu

Čím si vás shih-tzu jistojistě získá, je jeho roztomilost. Velká kukadla společně s krátkým čumáčkem dělají z tohoto psíka opravdové neviňátko. Zejména štěňátka, která mají ještě kratší, rozčepýřenou srst, působí opravdu nevídaně rozkošným dojmem. Dospělý jedinec naopak umí vystupovat s dávkou elegance a důstojnosti, svoji chloubu v podobě dlouhého hedvábného kožíšku zkrátka umí nosit. A i když do výšky příliš nevyroste, cítí se jako správný psí velikán. Sebevědomí mu zkrátka nechybí!

Ačkoliv může shih-tzu na první pohled působit jako plyšový medvídek, nenechá se sebou manipulovat způsobem, který se mu nelíbí. Proto je nutné děti poučit, jak se k živému tvoru chovat, aby nedošlo k nežádoucím potyčkám a nepříjemným situacím. Malý shih-tzu umí dát najevo, že se mu něco nelíbí, k cizím lidem je navíc nedůvěřivý až odtažitý. Získat si ho ale není nic těžkého, s laskavým přístupem a dobrotami v ruce z vás budou brzy velcí kamarádi.

Malý neposeda i mazlík

Shih-tzu

I když má shih-tzu krátké nožky, nejedná se o žádného lenocha! Sice si umí užívat pohodlí domova plnými doušky, ale umí to také pořádně roztočit. Je to velice aktivní a veselý pes, který miluje zábavu, akci, rošťačení, ale nepohrdne ani pomazlením, kdy se díky své kompaktní velikosti bez problémů stočí na váš klín. Pohyb tomuto malému nezbedovi není cizí, ale na přehnanou fyzickou aktivitu jej také neužije. Nejvíce si užije společné procházky či skotačení na zahradě s hračkami či jinými psími kamarády. Na dlouhé túry nebo běh není úplně stavěný, i když vás možná překvapí svou rychlostí a vytrvalostí.

Hlídač s nádhernou srstí

Shih-tzu

Jelikož je shih-tzu poněkud nedůvěřivý k cizím lidem, umí být i ostražitý, což z něj dělá dobrého hlídače. Takový hlídač však musí být v teple domova, a tak slouží spíš jako poplašný alarm, který ovšem kdejakého zloděje od vstupu odradí. I když je srst tohoto krasavce dlouhá, příliš jej neochrání před mrazivým počasím, což je podmíněno i malým vzrůstem. Tato hedvábná chlouba každého zaujme, a také aby ne! Dlouhá hříva působí opravdu elegantně. Péče o ni je však velice náročná – aby srst zůstala čistá a bez zacuchání, je potřeba pejska pravidelně pročesávat, a to nejlépe každý den, doporučuje se i takzvané balíčkování, aby byla srst ochráněna, což využijí zejména výstavní jedinci.

Ke komu se hodí shih-tzu? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock