Chlupáči, 8. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Pro jednoho láska na první pohled, pro jiného zděšení. Kočka bez chlupů, jak na první pohled sphynx působí, je raritou mezi kočkami. Není však úplně pravdou, že nemá chlupy.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Roste jí totiž velice jemná a krátká srst, která není na pohled příliš viditelná, avšak na dotek je díky ní kočka hebká jako semiš.

Věrný společník

Sphynx

Sphynx jsou velice společenské kočky, které vyžadují mnoho pozornosti a lásky. Rády se mazlí a udržují blízký kontakt se svým pánem. Pokud se vám budou moci schoulit na klín, uslyšíte blažené předení. Počítejte s tím, že se od vás nebude chtít tato kočička hnout na krok. Její přítulnost a dobromyslnost nezná mezí, agresivního jedince potkáte zřídka kdy.

Pokud nebýváte často doma nebo nemáte na kočku čas, sphynx si raději nepořizujte. Toto plemeno těžko snáší samotu. Steskem a nudou může přijít i k psychickým či zdravotním problémům.

Se všemi kamarád

Sphynx

Tyto kočky se hodí do domácnosti, kde je více domácích mazlíčků nebo členů domácnosti. Dobře vycházejí jak s ostatními kočkami, tak i se psy. Tito zvířecí kamarádi ji navíc zabaví, když nejste doma, a tak nebude tolik tesknit. Díky své mazlivosti a hravosti jsou i velice vhodné k dětem. Společné hry si rychle oblíbí obě strany.

Milují pohyb

Sphynx

Nejen, že si tyto kočičky rády hrají, ale také mají zálibu v lezení, běhání a skákání. Proto jim doma vytvořte vhodné podmínky pro tyto aktivity. Jistě ocení různé prolézačky, škrabadla a hračky.

Koupání? Ano!

Sphynx

Je obecně známo, že kočky nesnášejí vodu. Pro sphynx to ale neplatí. Tyto kočičky vyžadují časté koupání, aby se jejich kůže zbavila mastnoty. Naštěstí většina z nich má koupel v oblibě, a tak se nemusíte obávat škrábanců na rukou.

Kočičku je potřeba koupat několikrát do měsíce, a to nejlépe jemným šamponem s neutrálním pH. Zvláštní péči je třeba věnovat i ouškům.

Není jim zima?

Sphynx

Není. I když tyto kočičky nemají příliš mnoho srsti, dovedou udržovat normální tělesnou teplotu a zimou nijak netrpí. Kvůli absenci srsti, která tvoří izolaci, se při doteku zdají být tyto kočky ještě mnohem teplejší a člověka dokáží velice dobře zahřát, což lze využít i ve felinoterapii. Při této terapii na klienta pozitivně působí právě teplo a přítomnost zvířete. Navíc i díky povaze jsou spyhnx velice oblíbeným plemenem.

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock