Chlupáči, 17. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Pokud hledáte rodinného mazlíčka menšího vzrůstu, zpozorněte! Tibetský španěl je malý roztomilý psík, který je ideálním parťákem jak do rodiny s dětmi, tak i pro starší pejskaře, kteří pokukují po pohodovém společníkovi. Jaký tento psí miláček je?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Velké srdce v malém těle

Tibetský španěl

Tibetský španěl je pejsek se srdcem na správném místě. Vždy se snaží být svým pánům nablízku a dělat jim radost. S tímto raráškem se nemusíte obávat nudy. Je velice společenský a přítulný, zároveň je to i bystrá hlavička, která se rychle naučí novým kouskům, které vám pro potěšení ráda předvede. Svou rodinu miluje a má sklony k tomu ji chránit, což z něj dělá i dobrého hlídače. Ačkoliv kvůli velikosti nezastraší zkušenější vetřelce, jeho štěkot může efektivně zafungovat jako bezpečnostní alarm. Ten by se měl ozývat zpoza dveří, jelikož s vámi bude tibeťáček sdílet obydlí. Nehodí se totiž k odložení venku kvůli své společenskosti a silnému poutu k rodině.

Do všeho s chutí

Tibetský španěl

Tento chlupáč je veselým společníkem, který se dokáže nadchnout pro všechno. Ocení válení se na gauči či v peřinách a celodenní lenošení v teple domova za přítomnosti svých pánů, zároveň se s radostí vydá na průzkum zahrady nebo dlouhou procházku či výlet. To z něj dělá přizpůsobivého mazlíka, který se bude řídit podle vašeho režimu, a který se hodí jak do malého městského bytu, tak i k hospodářskému stavení na venkově.

S chutí bude tibeťáček i kout pikle a vymýšlet lumpárny. Může být totiž někdy tvrdohlavý a svérázný, často se chová jako kočka a řídí se podle vlastního uvážení. Tato náladovost poněkud znesnadňuje výcvik, zejména co se poslušnosti. Přiběhnutí na přivolání si tento rošťák náležitě rozmyslí. Když mu z toho ale něco kápne, rychle svolí. Proto je dobré nosit po kapsách plno dobrůtek!

Hbitý pozorovatel

Tibetský španěl

K tibetským španělům patří i jedna zvláštní vlastnost, a to je nutkavá potřeba okupovat vyvýšená místa v domácnosti podobně, jako tomu dělají kočky. Sezením na opěradle pohovky či parapetu získávají potřebný přehled o okolním dění. Často vás překvapí, kam až se takový malý pejsek dokáže vyšplhat!

Ke komu se hodí tibetský španěl? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock