Rady a tipy, 19. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Kdo by doma nechtěl kousek moře. Pohled na korálový útes z pohodlí vašeho křesla v obývacím pokoji vás uklidní od každodenního stresu. Jak takové akvárium vybudovat a jaké živočichy zvolit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Velikost mořského akvária

Pokud doma nemáte příliš mnoho místa a toužíte po malém akváriu do objemu 20 litrů, mořské ryby bohužel nejsou nic pro vás. Za to si můžete vybudovat korálový svět, takzvané mikromoře, kde sice nebudete mít hbité a veselé rybky, za to můžete sledovat nenáročný a uklidňující korálový útvar, který bude výjimečným doplňkem vašeho interiéru.

Mořské ryby vyžadují větší akvária, záleží na jejich počtu a velikosti. Minimální velikost je 30 litrů, ale čím větší, tím lepší. Běžná mořská akvária mají 100 až 300 litrů, ale i více.

Vybavení, které potřebujete

Do mořského akvária je třeba pořídit jiné vybavení, než do sladkovodního. Mořská voda vyžaduje jiný typ filtrace a výměník teploty, přepad a mnohdy je potřeba i odpěňovač. Zároveň je třeba používat materiály, které slaná voda nenaruší, a nebudou se z nich uvolňovat škodlivé látky.
K osvětlení lze využít speciální výkonné zářivky nebo výbojky HQI, které jsou vhodné do větších akvárií. Na dno se hodí speciální písek, korálová drť a kameny, efektivní jsou i pórovité skalky. Všechny tyto součásti by měly být určené přímo do slané vody, nehodí se například křemičité písky.

Ryby raději od odborníků

Mořské ryby si do akvária můžete pořídit ze specializovaných obchodů a prodejen akvaristiky, kam jsou importovány z ciziny. Ryby musí projít karanténou a záleží i na určitém druhu, zda je k transportu vhodný, a tak je velice nevhodné si rybu chytit na dovolené a přivézt si ji domů. V prodejnách lze sehnat mnoho krásných jedinců.

Ryby lze do akvária umístit až po několika týdnech, kdy upravená voda s přídavkem směsi potřebných minerálů ustálí své složení a začne fungovat filtrace. Na rybky si tak počkáte i měsíc.

Existuje mnoho firem, které se zabývají budováním mořských akvárií na klíč i pravidelným servisem. Jelikož je pořízení takového akvária náročné, pro začátečníky se vyplatí vsadit na profesionály.

Štítky: akvárium

Autor článku: Aneta Hladíková