Rady a tipy, 1. 2. 2024

Foto: PongMoji / Shutterstock

Pokud toužíte po čistokrevném štěňátku určité rasy nebo nechcete adoptovat pejska z útulku, vybírejte pečlivě z renomovaných chovatelských stanic a dejte si pozor na podvodné množitele. Jak takovou množírnu rozpoznat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Při pořizování štěňátka každého ovlivní jeho roztomilý kukuč a celkový vzhled a bohužel se často zapomíná i na ostatní úskalí, jako jsou podmínky, ve kterých štěně vyrůstá, původ jeho rodičů a úmysly chovatele. Na co si tedy dát pozor?

Inzerát

Již z inzerátu může být jasné, o jakého obchodníka se jedná. I fotografie mohou hodně říci, i když nemohou být zcela jednoznačné.

Mnohdy si dá množitel záležet na tom, aby byla štěňata vyfocena v krásném čistém prostředí, ovšem místo, kde opravdu žijí, je pravý opak,“ popisuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Často se v inzerátech objevují fráze, které zavání podvodem a nekalostmi. Mezi takové patří:

  • čistokrevné štěně bez PP
  • štěně dovezeme na předem domluvené místo
  • štěně nedostalo papíry, protože…
  • k odběru od 6 týdnů i dříve
  • atraktivní barva/velikost, rarita

Teď se zblízka podíváme na to, v čem jsou tyto fráze alarmující.

Čistokrevné štěně bez PP

Pokud štěně nemá PP, tedy průkaz původu, nemůže být čistokrevné,“ říká Lucie Šámalová.

Díky průkazu původu můžete mít jistotu, že si pořizujete opravdu plemeno psa, po kterém toužíte. Na pohled se mohou zdát pejsci bez průkazu původu podobní těm čistokrevným, ovšem nezáleží jen na vzhledu, ale hlavně na zdraví. Dobré chovatelské stanice provádějí nejrůznější zdravotní testy a záleží jim na zdraví i dobré povaze všech štěňat. Jejich rodiče museli být nejdříve uchovněni, což znamená, že prošli bonitací. Na té se posuzuje nejen vzhled psa, ale i povahové rysy. Navíc máte jistotu, že rodiče nejsou v přímém příbuzenském vztahu, což se u nečistokrevných psů určit nedá, jelikož nelze dohledat jejich původ.

Štěně dovezeme na předem domluvené místo

Od takové nabídky ruce pryč! Štěňátko je potřeba vidět ještě před jeho pořízením, tudíž je vhodné trvat na osobní prohlídce. Při tomto setkání si můžete nejen popovídat s chovatelem, ale prohlédnout si prostředí, kde štěňata vyrůstají. Pokud vám prodejce návštěvu odmítá poskytnout, dejte na selský rozum a z nabídky raději vycouvejte.

Množitelé bohužel často rozvážejí štěňata různě po benzinkách a prodávají je jako kusy masa. Předejdou tak návštěvě, při které byste spatřili hrůzné podmínky jejich chovu. Osobní návštěva je opravdu důležitá,“ upozorňuje odbornice.

Štěně nedostalo papíry, protože…

Tvrdí vám prodejce, že štěně nedostalo papíry, protože bylo několikáté z vrhu a už na něj nezbyly? Nebo že vám je doručí později? Ať už si vymyslí jakýkoliv důvod, vše je lež. Pokud se štěňata narodí řádně uchovněným rodičům s PP, dostanou „papíry“ (průkaz původu) všechna.

K odběru od 6 týdnů i dříve

Štěňata musí zůstat u matky ze zákona minimálně 50 dní, což je více než pouhých šest týdnů. Někteří množitelé dávají štěňata záměrně i dříve, aby byla menší a roztomilejší, což je ale pro samotné pejsky velikým rizikem.

Brzké odloučení od matky a sourozenců je nebezpečné nejen ze zdravotního hlediska, ale i s ohledem na socializaci a komunikaci. Štěňata s matkou si mezi sebou tvoří určitá pouta, hrají si spolu a prohlubují povahové rysy. Ideální věk k odběru je minimálně 8 až 10 týdnů věku pejsků,“ doporučuje psí trenérka.

Atraktivní barva/velikost, rarita

Množitelé se řídí podle poptávky, a pokud je na trhu oblíbené cokoli, udělají vše pro to, aby svá štěňata dobře prodali. Často tak nesmyslně množí příliš malé a nemocné jedince, aby byla štěňata „kapesní“ velikosti.

Stejně tak barevné varianty jsou u čistokrevných psů určeny, kdežto množitelé chtějí vytvořit raritu, kterou nikde jinde neseženete. Kříží tak mezi sebou atraktivní barvy, což však s sebou často nesou zdravotní problémy. Platí to například při nakrytí merle feny merle psem. Štěňata pak mohou být hluchá nebo slepá,“ říká Lucie Šámalová.

Řešení? Existuje!

Pejska si můžete pořídit z ověřených chovatelských stanic nebo adoptovat křížence. Pokud netoužíte po určitém plemeni, jistě narazíte na ideálního chlupatého parťáka v útulku, azylu nebo v dočasné péči.

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková