Rady a tipy, 12. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Želvy se přirozeně zazimovávají nebo aktivně odpočívají. Záleží na okolní teplotě a dalších podmínkách, kterým se želvička přizpůsobuje, jak umí. V přírodě se zvířata zařídí sama, ale v domácích chovech jim podmínky musíme přizpůsobit.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Hibernace nebo odpočinek je totiž pro želvy velice důležitým obdobím, kdy naberou mnoho sil pro růst, vývoj i rozmnožování.

Před zazimováním

Zazimovávání je dlouhý proces, na který se každá želva potřebuje dostatečně připravit. Proto bychom její přípravy neměli nijak narušovat ani urychlovat.

Před samotným zazimováním želvička přestane přijímat potravu, aby se před hibernací mohla vyprázdnit. Proto je vhodné snížit či omezit krmnou dávku. Vodu by však měly mít stále k dispozici. Želvičku připravenou k zazimování lze poznat podle její snížené aktivity a chuti k jídlu.
Pokud si nejste jistí, zda zajistíte ideální podmínky pro zazimování vaší želvy, kontaktujte raději specialistu na chov želv. Riskantní může být například zazimování příliš mladé nebo nemocné želvy.

Venkovní chov

Želvy chované venku se přizpůsobují okolním podmínkám. Díky snižování teploty ovzduší a zkracování dnů vycítí, že brzy nastane čas pro zazimování. Tento způsob je samozřejmě nejpřirozenější, jelikož se želvy připravují na hibernaci samy a hlavně postupně. Úděl chovatele je sledovat jejich stav a váhu během hibernace. Snížení hmotnosti totiž může značit problém. Dále je třeba zajistit hibernujícím želvičkám ideální teplotu okolí, která by se měla pohybovat mezi 3 a 6 °C. Proto je vhodné je při nižších teplotách přenést z venkovních prostor tam, kde se teplota pohybuje v tomto rozmezí. Přemístění proveďte ještě před nástupem přízemních mrazíků. Mráz totiž želvičkám opravdu nesvědčí, spíš naopak.

Domácí chov

Pokud máte želvičku v bytě, zazimování přirozeně díky vysoké teplotě nejspíš nebude sama potřebovat a namísto zazimování si aktivně odpočine. Jelikož není hibernace nezbytně nutná, nemusíte do ní želvu nijak nutit. Krajně nevhodné je umístit ji příliš rychle do chladného prostředí, například do lednice! Tím byste ji mohli vážně ohrozit na životě.

Želvičce můžete přizpůsobit podmínky k odpočinku například postupným zkracováním délky denního světla a omezením svícení výhřevné žárovky a ultrafialového záření. Vše by však mělo probíhat velice pozvolna. Náhlé změny nesnášejí želvy příliš dobře.

Ideálním obdobím je podzim, kdy se dny zkracují přirozeně a mění se počasí. K aktivnímu odpočinku stačí želvám snížit teplotu dokonce jen na 20 °C, ale samozřejmě čím chladněji, tím lépe – ideální teplota je kolem 8 až 10 °C.

Želvy je nutné před zazimováním i aktivním odpočinkem zvážit a dále sledovat jejich hmotnost. Výrazný úbytek váhy totiž neznačí nic dobrého. Nezapomeňte, že není vhodné zazimovávat želvy oslabené a příliš mladé.

Autor článku: Andrea Veselá