Rady a tipy, 17. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Ať už máte doma šlechtěnou aristokratku nebo obyčejnou Micinku z útulku, všechny kočky jedno spojuje. Věci, jež potřebují ke šťastnému a spokojenému životu. Máme pro vás seznam maličkostí, které kočky naprosto milují. Dopřáváte své kočce vše, po čem touží?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kočky jsou velice inteligentní, vnímavá stvoření a mají své potřeby. Vaším úkolem je naplňovat je a udržovat kočku v dobrém psychickém i fyzickém rozpoložení. Nečekejte nic náročného, kočky ve skutečnosti milují dost stejných věcí jako jejich majitelé!

Milují zdřímnutí

Není žádným tajemstvím, že kočky rády spí. Ve skutečnosti průměrná kočička prospí neuvěřitelných 12 až 16 hodin denně! Protože jsou to noční tvorové, většinu dne zkrátka odpočívají. A kdo by jim to měl za zlé? Vždyť každý má rád pěkné dlouhé zdřímnutí na útulném a pohodlném místě.

Rády se upravují

Věděli jste, že dospělé kočky tráví přibližně polovinu bdělosti péčí o sebe?. Dalo by se říci, že jsou to pěkní narcisové. Je zřejmé, že péče je důležitou součástí jejich života! Existuje hned několik důvodů, proč kočky věnují této činnosti tolik času:

  • Udržují se v čistotě, mají tak pod kontrolou své pachy a chrání se před predátory.
  • Cítí se uvolněně. Není nic víc uvolňujícího než masáž, a tu si kočky dopřávají právě tímto způsobem.
  • Pomáhá jim to navázat spojení s ostatními. Kočky se navzájem olizují, aby posilovaly své pouto. Z tohoto důvodu často olizují i své majitele.
  • Ochlazují se. Kočky se olizují, když je jim horko. Namáčejí srst slinami, aby se ochladily.

Vyžadují něco dobrého na zub

Je nepravděpodobné, že byste se chtěli ponořit do velkého talíře zkaženého jídla. Totéž platí i pro vaši kočku. Zastaralé a zkažené jídlo nejen špatně chutná, ale může také hostit různé druhy bakterií, jako je například salmonela. Kočky dokážou být pěkně vybíravé a kvalitní stravu rozhodně poznají. Mimochodem, do jejich mističek rozhodně nepatří lidské dobroty!

Zbožňují tekoucí vodu

Už jste někdy načapali kočku pod kapajícím kohoutkem? Kočky milují čerstvou vodu, a proto ji vyhledávají. Naštěstí už existuje spousta fontán na pití určených speciálně pro kočky, takže mají vždy k dispozici chladnou, čerstvou a tekoucí vodu.

Potřebují škrábat

Jedním ze základních instinktů koček je ostření drápků škrábáním a drápáním různých povrchů. A mimo to z toho mají také spoustu radosti. Však si vzpomeňte, jak se vaše kočka radostně tvářila, když si drápky naostřila o vaši novou pohovku. Kromě zostření drápků může škrábání kočkám pomoci uvolnit se a protáhnout se. Také si tak značkují teritorium. Proto nakupte do bytu spoustu škrabadel.

Užívají si každodenní hraní

Doba hraní je pro kočky vážnou záležitostí. A to nejen, když jsou koťata, hrát si chtějí i dospělé kočky. K tomu, aby se kočka zabavila, nestačí jen povalující se hračky, ale potřebuje i aktivní hraní, je to důležitá součást jejich zdraví a vývoje. Hraní stimuluje všechny jejich lovecké instinkty, udržuje je v pohybu a dělá je šťastné. Věnujte se společným hrám alespoň hodinku nebo dně denně.

Kochají se pohledem z okna

Proč si myslíte, že kočky milují parapety? Ano, rády se vyhřívají na sluníčku, ale zároveň se rády dívají z okna. A co je doslova zvedne a vytrhne z nudy, je, když se za oknem objeví pták. Kočky okna prostě milují a hodiny dokážou pozorovat své okolí.

Milují vás

Ačkoli jsou kočky často prezentovány jako samotářská zvířata, potřebují lásku, pozornost a společnost. A tu čerpají právě od vás, svých majitelů. Je několik způsobů, jak vám kočka může dát najevo svoji náklonost a lásku. Mezi ně patří vrnění, položení hlavy do vašeho klína, spánek na vás nebo v těsné blízkosti, jemné mňoukání, olizování, a dokonce i to, že vám strkají svůj zadek pod nos. Ano, skutečně i tak se vám snaží říct, že vás mají rády.

Autorský článek

Autor článku: Petra Chmelová