Rady a tipy, 11. 8. 2023

Foto: HelgaPhoto / Shutterstock

Toužíte vy nebo vaše děti po nějakém tom zvířecím společníkovi, ale ani psa, ani kočku si nemůžete pořídit? Není třeba zoufat, existuje spousta možností. Ještě než ale vyrazíte do zverimexu, zapřemýšlejte, na jakého živého tvora jste vy, ale i vaše domácnost, opravdu připravení.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Různá zvířátka totiž mají různé nároky nejen na finance (krmení, základní vybavení, veterinární péče…), ale také prostor a čas, který byste jim měli věnovat. Co tedy vědět, než si nějaké pořídíte?

Králík

Zakrslý králík

Králíčci jsou úžasně inteligentní a také společenská zvířata. Nechat je celé dny bez povšimnutí zavřené v kleci je pro ně trápení. Rozhodně byste se jim měli věnovat a také je pouštět proběhnout po bytě (nebojte, je možné je vycvičit, aby chodili na záchod jen na jedno místo ve své kleci, takže nebudete muset uklízet bobky z koberce).

Křeček

Roztomilá zvířátka, která lze vycvičit tak, že budou velmi společenská. Je s nimi spousta zábavy – křečci jsou totiž velmi zvědaví a moc rádi objevují. Jen pamatujte, že jsou to většinou noční zvířata, a tak by neměli bydlet v ložnici či dětském pokojíčku. Jednoduše se s nimi nevyspíte.

Ostatně podobně je to s morčaty – jsou skvělými mazlíčky pro děti, mají rádi společnost a nemusíte být zkušený chovatel, aby se u vás měli dobře.

Želva

Želva

Ať už vodní nebo suchozemská, želva mnoho pozornosti nepotřebuje. To ale neznamená, že byste ji mohli jen tak ignorovat! Také tahle zvířata lze mnohé naučit a je s nimi zábava. K životu mnoho nepotřebují – vystačí s pravidelně čištěným akváriem/teráriem a krmením.

Gekon, agama, chameleon a spol.

Chameleon

Ještěři a ještěrky jsou také velmi oblíbená zvířata. Nevyžadují zas tolik péče (tedy kromě pravidelně čištěného a vhodného terária a stravy), zato jsou opravdu zábavní a pozorování. Mimochodem, ne všechny druhy vyžadují krmení živým hmyzem, najdou se i takoví, kteří se živí jako vegetariáni.

Rybičky

Rybičky

Krásně barevné akvárium je mnohdy mnohem zábavnější než cokoli, co dnes vysílá televize. A i když se s rybičkou nepomazlíte, neznamená to, že nemá cenu je chovat! Jen pamatujte – ryby potřebují dostatečně velké akvárium (ne, sklenice od okurek nestačí) s vodními rostlinami a kamínky, kde se mohu schovávat (prázdná akvária jim rozhodně nesvědčí) a které budete pravidelně čistit. Většina druhů rybek žije v hejnech, a tak si nepořizujte jen jednu (o tom, jestli se různé druhy snesou, se poraďte v obchodě).

Papoušci

Papoušek

Papoušci, andulky, ale také kanárci a další ptáčci dokážou oživit domácnost nejen svým zpěvem. Především větší ptáci jsou velmi společenští a vyžadují hodně pozornosti, samota jim nedělá dobře (ostatně i ty malé byste měli pořizovat alespoň po dvou). Papoušci žijí velmi dlouho a každý je velkou osobností. Pokud by hrozilo, že by papouch trávil většinu dne o samotě, pak není vhodným zvířátkem pro vás…

Autorský článek

Autor článku: Ivana Koutná