Rady a tipy, 9. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Už jste někdy slyšeli, že pes nepatří do bytu? O tomto tvrzení si může každý udělat vlastní obrázek. Pravdou ale zůstává, že pokud si chcete pořídit psího kamaráda do bytového domu, musíte počítat s určitými omezeními a pravidly.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

O čem je řeč?

Obtěžující štěkot

Jedním z největších problémů, které s sebou nese bydlení v bytě, je bezpochyby hluk, který může obtěžovat sousedy. Psí štěkot je mnohdy slyšet nejen přes dveře, ale i přes zdi. Pokud pejsek pláče po svých majitelích po celou dobu, co jsou v práci, nebo bez ustání štěká jen tak z nudy, jsou obyvatelé sousedních bytů opravdu chudáci. Jestli je to i váš případ, je potřeba tuto situaci řešit.

Pokud je váš chlupáč jedním z těchto narušitelů klidu, je jen na vás, abyste zachránili nejen sousedské vztahy, ale i psychiku vašeho psa. V počátku je nejlepším řešením informovat obyvatele domu o vaší situaci s příslibem řešení, tedy že psa trénujete a prosíte o shovívavost. To můžete udělat buďto osobně přátelskou návštěvou, nebo vyvěšením letáčku ve společných prostorách.

Dalším krokem je naučit pejska zvládat samotu. Ideálním způsobem je trénink s postupně prodlužujícími se intervaly odloučení. S chlupáčem byste se neměli loučit ani vítat, pro zabavení mu můžete v bytě nechat nějakou bezpečnou interaktivní hračku s pamlsky. Psy také velice uklidňuje zvuková kulisa, a tak mazlíkovi můžete nechat puštěnou televizi nebo rádio. Uvidíte, že výsledky se dostaví brzy.

Bezpečnost a ohleduplnost

Mějte na paměti, že ne všichni lidé mají kladný vztah k zvířatům a někteří se psů dokonce bojí. Proto byste měli respektovat jejich osobní prostor a psa nepouštět na volno uvnitř domu, kde by mohlo dojít k přímému kontaktu. I když je váš miláček dobrák, co by mouše neublížil, může nechtíc shodit dítě na schodišti nebo povalit starší osobu.

V paneláku se také může nacházet více psů, kteří nemusí být zrovna přátelští, a tak je lepší předcházet problémům a vyhnout se tak zbytečným šarvátkám, kdy váš mazlík vběhne do cizího bytu – teritoria jiného chlupáče.

Společné prostory a jejich úklid

Zvíře v domě znamená i určitý výskyt nepořádku, například chlupů či bláta. Někteří lidé jsou však větší nepořádníci než čtyřnozí mazlíci, a tak by v tomto ohledu neměl být problém, pokud se ovšem chová váš psík tak, jak se sluší a patří. Některé psí lumpy totiž napadají nekalosti v podobě močení na rohožky či zdi uvnitř domu, což není příjemné snad nikomu, a toto chování bychom měli striktně odbourat a případnou nehodu po vlastním psovi uklidit.

V rámci dobrých mravů bychom neměli nechat psíka očůrávat ani dům zvenčí, prostory blízko vchodových dveří nebo zaparkovaná auta. Moč je velice agresivní a navíc ve větší koncentraci silně zapáchá.

Strasti, které bydlení sdílené se sousedy přináší, mohou leckoho odradit od pořízení čtyřnohého mazlíčka. Neměli byste však zapomínat, že společné chvíle se zvířecím společníkem jsou k nezaplacení a díky němu se z vašeho bytu stane pravý domov.

Autorský článek

Autor článku: Andrea Veselá