Rady a tipy, 27. 3. 2024

Foto: New Africa / Shutterstock

Důvodů, kdy se pes a kočka ocitnou v jedné domácnosti, je spousta. Například sestěhování s novým partnerem, přijmutí nalezence nebo zkrátka touha po dalším mazlíčkovi - a zrovna jiného druhu. Proč ne, vždyť internet je plný láskyplných videí, kdy pes a kočka žijí pohromadě jako největší kamarádi. A jak toho můžete docílit i vy?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Dvě rozdílné osobnosti

Na začátku je dobré si uvědomit rozdílné povahové rysy koček a psů. Kočky jsou od přírody teritoriální, a pokud předtím nebyly vystaveny jiným zvířatům, nemusí být připraveny sdílet své „území“ s novým členem vaší rodiny, zejména se psy, o nichž je známo, že jsou pravým opakem jejich osobnosti.

Psi jsou naproti tomu hravá a přátelská stvoření. Rádi vycházejí s jinými zvířaty, takže nemusí uznat teritoriální povahu koček, což by mohlo být katastrofální. Není však nemožné mezi nimi vybudovat přátelství. Vyžaduje to jen pečlivější přípravu a trpělivost!

Jaký pes, taková kočka?

Pokud si budete pořizovat zcela nového mazlíčka, ať již z útulku nebo od chovatele, zaměřte se na podobné povahové rysy. Pokud je vaše kočka hravé a společenské povahy, bude si s hravým a energickým psem rozumět. A v případě, že je vaše kočka spíše klidná a má ráda ničím nerušený odpočinek, bude výhodnější klidnější pes. Tím můžete předejít divokému střetu. A samozřejmě to funguje i naopak, když doma máte už psa a pořizujete kočku.

Bezpečný úkryt

Příprava je klíčem k úspěchu, aby první setkání mezi kočkou a psem proběhlo hladce. Vše dopředu dobře naplánujte, tím, že přivedete nového mazlíčka bez přípravy domů, můžete „domácímu“ chlupáči způsobit velký šok a trauma. Ze začátku by měl mít každý mazlíček svůj vlastní bezpečný prostor, kam se ten druhý nedostane. Na seznamování nijak nespěchejte.

Takže než přivedete nového psa domů, ujistěte se, že se vaše kočka nachází v bezpečném prostoru. To znamená, kde má přístup ke svému jídlu, stelivu a hrací ploše a zároveň má bezpečnou vzdálenost od nového „vetřelce“. Měli byste mít také připravený prostor pro únik, kdyby se cokoliv zvrtlo. Ať má vaše kočka místo, kam může bezpečně uniknout v případě, že by se psa vyděsila. Obdobně to platí, i když přivedete domů novou kočku. Je dobré si uvědomit, že pes má přeci jen fyzickou převahu.

Pěkně po čichu

Poté, co jste si svého nového psa/kočku přivezli domů, je dobré jim navzájem představovat jejich pach, aby si zvykli na vůni toho druhého. Vyměňte jim třeba pelíšky, otřete jejich tělo o hadřík a odneste ho do prostoru toho druhého nebo jim třeba vyměňte hračky. Dělejte to často a díky tomu se snadno navzájem rozeznají, až se setkají tváří v tvář.

Pokud víte, že je kočka na bezpečném místě, můžete nechat psa volně prozkoumat zbytek domácnosti a zase naopak.

Poprvé spolu

Psi jsou od přírody silnější než kočky, na druhou stranu i kočky mají pěkně ostré drápky a dokážou se ostře bránit. Pokud jste si již jistí, že už zvládnou setkání tváří v tvář, neměli byste nic podcenit. Pokud si nejste jisti, že by vás pes poslechl na povel, mějte ho raději na vodítku – kdyby se první setkání nevydařilo, tak ať neskončí pohromou. Kočka tak bude mít čas na útěk do úkrytu.

Pokud první setkání proběhne v poklidu a vyloženě se nechtějí mazlíčci zabít navzájem, můžete pomalinku opatření rozvolňovat. Ze začátku, je ale nenechávejte spolu o samotě, na to je ještě příliš brzy. Berte to jako rande, ze začátku stačí i deset minut společného času a pak čas sami prodlužujte, jak to uznáte za vhodné. Jakmile se jeden z mazlíčků přestane cítit komfortně, je na čase schůzku utnout. Z divoké hry, která je jednomu nepříjemná, můžete vzejít spíše nenávist.

Kdy máte vyhráno

Může se zdát, že to je běh na dlouhou trať, ale nikdo neříká, že tohle přátelství je jednoduché. Takže kdy můžete nechat oba mazlíčky bez dozoru?

Odpověď je jednoduchá, až se nebudou chtít zakousnout. Když pes nejeví žádnou posedlost kočkou a kočka se může v klidu procházet po domě, aniž by se skrývala nebo byla nervózní. To je ten správný čas a vy máte vyhráno. Do té doby, byste měli být obezřetní a opakovat předchozí kroky.

Info: How Dogs and Cats Can Coexist; Raising Dogs and Cats in the Same House; Cats and Dogs in One House: Creating harmony among cats and dogs

Autor článku: Bára Tomášková