Rady a tipy, 29. 1. 2024

Foto: Pixel-Shot / Shutterstock

Chovat doma kočičku, pejska, králíčka, papouška, morčátko nebo třeba jen křečka vyžaduje mnoho domácích prací navíc. Po zvířecích kamarádech musíme pravidelně uklízet. Samozřejmě, že jejich láska nám tento čas strávený úklidem vynahradí, občas to ale není jednoduché.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Musíme počítat s tím, že budeme mít všude srst, hlavně pokud máme kočku nebo pejska, který líná, občas objevíme šlápoty od bláta a písek na podlaze, otisky čumáčků na okně a další nepořádek spojený s chovem domácího mazlíčka.

Psi a kočky: Největší výzva

Tito dva zástupci domácích mazlíčků jsou na úklid a hygienu dá se říci nejnáročnější. Pouštějí totiž chlupy, slintají a nosí špínu zvenčí. Další nevýhodou v tomto ohledu je i to, že se dostanou téměř všude. To platí hlavně pro kočky, pokud mají neomezený přístup po celém bytě, ale i pejsci s námi často spí v posteli nebo leží na gauči.

Prvním krokem k čistější domácnosti je nepochybně péče o mazlíčka. Při příchodu z procházky bychom mu měli očistit tlapky, pokud je špinavý i jinde, lehce jej opláchnout nebo otřít. S péčí bychom to ale neměli přehánět, abychom jej nevystavili možným zdravotním problémům. Ty mohou nastat zejména při velice častém používání šamponu nebo při nedostatečném vysoušení srsti, kdy může pes nebo kočka snadno prochladnout, nebo mít kožní problémy.

Chlupy, kam se podíváš

Pokud vašemu mazlíčkovi vypadává hodně srsti a nacházíte chomáče všude po bytě, jistě pomůže pravidelné vyčesávání. Krátká srst zabodaná do gauče není nic příjemného pro nás ani pro návštěvy, které odcházejí domů s chlupy na oblečení. Na její odstranění z potahu pohovky mnohdy nestačí ani nejlepší vysavače, proto je jednoduchým řešením přetáhnout přes pohovku deku, která se dá snadno vyklepat a vyprat. Můžete tak snadno uklidit před příchodem návštěvy během pár minut.

Některé deky však chlupy spíše přitahují a drží je v sobě i po vyprání, proto musíme vybírat správný materiál. Deky z mikrovlákna jsou ideální, jelikož na nich chlupy neulpívají a jdou snadno oklepat. Existují i speciální smetáčky, košťata a kartáče na zvířecí srst, které jsou specifické tím, že mají gumové štětiny. Na podobném principu fungují i košťata v kadeřnictvích určená na zametání vlasů, která lze také použít a srst z podlahy či jiných povrchů smést snáz než klasickým smetákem.

Kočičky chované doma, které používají kočičí toalety, nezřídka vyhazují stelivo i s výkaly ven, čemuž lze snadno zabránit tím, že místo otevřené toalety pořídíme kočičí záchod s krytem. Kočičkám tento typ toalety mnohdy vyhovuje i více, protože jsou při vykonávaní potřeby ukryté a nejsou tak rušeny okolím.

Králíčci, papoušci, hadi a spol.

Mazlíčci chovaní v klecích či teráriích v zásadě neznečišťují domácnost ve velkém měřítku, protože se většinou zdržují pouze na jednom místě. I odsud však občas vylétne peří, podestýlka, výkaly nebo krmení. Samozřejmě tomu lze zabránit nějakou zábranou umístěnou kolem klece. Ta by však neměla být nijak vysoká, protože by bránila ve výhledu zvířete, zhoršila by proudění vzduchu a omezila by i kontakt mezi majitelem a mazlíčkem.

Pokud je však obydlí zvířete umístěno u stěny, zeď je vhodné ochránit třeba omyvatelnou fólií, která se dá snadno otřít od nečistot. V rámci čistoty bychom hlavně neměli zapomínat na pravidelnou péči o mazlíčka, často vyměňovat podestýlku a čistit stěny a dno terária či klece.

Pozor na podlahy

Je zřejmé, že snáz se uklízí hladké povrchy, podlahy a dlaždice. Není však nutné kvůli kobercům omezovat pohyb zvířete. I koberce se dají efektivně vyčistit a pro mnohá zvířata je tento povrch příjemnější a přirozenější pro pohyb, kluzké povrchy nezřídka vedou k úrazu při pádu a mohou mít vliv i na klouby zvířete.

Při používání čisticích prostředků je důležité myslet na to, zda jsou látky v nich obsažené bezpečné i pro mazlíčka. Vytřenou podlahu nebo terárium totiž zvíře může olizovat, není příjemný i samotný kontakt kůže s nevhodným produktem. Proto bychom se měli vyvarovat agresivním desinfekčním prostředkům s vysokým obsahem chlóru a dalších nebezpečných látek a používat raději šetrné produkty, které neohrozí zdraví všech členů naší domácnosti.

Autorský článek

Autor článku: Andrea Veselá