Rady a tipy, 17. 2. 2024

Foto: Shebeko / Shutterstock

Přestože je Česká republika považována za národ pejskařů, posledních několik let si naše srdce čím dál více získávají kočky. Napomáhá tomu například fakt, že jsme rok od roku více zaměstnaní a kočky jsou známy jako domácí mazlíčci, kteří nevyžadují tolik času. Soužití s nimi je tak o poznání jednodušší než například se psem. I kočky však musí mít speciální vybavení, které napomáhá k jejich i naší spokojenosti. Jaké vybavení to je a kde ho pořídit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kočičí toaleta

Nezbytným vybavením domácnosti, kde žije kočka, je kočičí toaleta. Jedná se o plastovou bedýnku s vyvýšenými okraji, která se dosypává kočkolitem. Toho existuje hned několik druhů. Vybrat si můžete kočkolit hrudkující, nehrudkující, organický či speciální s vůní, která je vám příjemná. Tak či onak je nutné kočkolit pravidelně vyměňovat.

Kočičí toaleta

Co se samotné toalety týče, doporučujeme vybrat takovou, jejíž součástí je i zastřešení. To poskytuje kočce soukromí a zabraňuje tomu, aby se kočkolit vysypával ven. Takto stavěná kočičí toaleta vám usnadní úklid a dokonce zabrání šíření nepříjemného zápachu. I tak ale pamatujte, že je toaletu nutné denně čistit.

Hračky pro kočky

Zatímco některé kočky vypadají nejspokojenější, když jim na zem spadne zmuchlaný alobal či obyčejný obal od sušenek, existují i daleko sofistikovanější hračky pro kočky. Ty mají za úkol rozvíjet jejich hravost, kreativitu a intelekt. Pořídit je můžete v každém větším zverimexu a hlavní výhodou je to, že se kočky zabaví zejména v době vaší nepřítomnosti. Nemusíte se tak obávat toho, že budou doma dělat neplechu.

Škrabadlo pro kočky

Škrabadlo pro kočky

Škrabadlo pro kočky není jen přežitkem doby, ale účinným pomocníkem jak pro kočky, tak pro lidi. Kočky si totiž na škrabadle mohou obrousit drápky, které si jinak brousí venku nebo o nábytek v interiéru. Díky škrabadlu tak nepřijde k úhoně ani vaše pohovka či křeslo.

Kvalitní krmivo

Když máte doma kočku, neobejdete se ani bez kvalitního krmiva. To by mělo odpovídat hlavně věku kočky. Koťátka mají totiž jiné požadavky na složení stravy jako dospělé kočky, a tak je dle toho potřeba vybírat i krmivo. Ideální je, abyste se ohledně této problematiky poradili s veterinářem, který vaši kočku prohlédne a zhodnotí, co přesně potřebuje. Než tak podstoupíte první prohlídku, nekupujte jeden druh krmiva do zásoby, ale pořiďte spíše menší balení.

Přepravka

Přepravka

Přepravka bude při cestách na veterinu nebo kamkoli jinam, kam jedete se svou kočkou, vaším nejlepším přítelem. Umožní vám totiž kočku pohodlně a bezpečně přemístit, aniž byste se museli strachovat, že vám váš mazlíček uteče nebo se při cestě ztratí. Přepravku koupíte v každém zverimexu nebo online. Ujistěte se však, že pořizujete přepravku s dostatečnými rozměry, aby se do ní vaše kočka pohodlně vešla.

Autorský článek

Další info: Shopping List for Your New Cat; Preparing for a cat or kitten? Help get your home set up for your pet with our expert advice

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock