Zajímavosti, 17. 3. 2024

Foto: Handipet Rescue

Handipet Rescue, projekt na pomoc kočkám a psům v nouzi, má od konce loňského roku v péči i kocourka Nariho. Ten byl zraněný a ve vážném stavu nalezený v Lanškrouně, zřejmě po srážce autem.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Městská policie Nariho původně přivezla do našeho sesterského útulku Pet Heroes Lanškroun, ale vzhledem k rozsahu zranění jsme se rozhodli přesunout ho pod Handipet Rescue. Chudák Nari měl zlomenou pánev a ochrnutý močový měchýř a pravou zadní nohu,“ osvětluje Soňa Schneiderová z Handipet Rescue.

Bez ocásku, ale s chutí do života

Během náročné operace, při které se kocourkovi „opravila“ zlomená pánev, se Narimu bohužel musel amputovat ocásek, protože byl na dvou místech poškozený. Po několika dnech hospitalizace se pak Nari mohl na zbytek rekonvalescence přesunout do péče dočasné tetičky v okolí Boskovic.

Hned bylo znát, že se Nari cítí o moc lépe. Na začátku byl nevrlý a byl drsný i na ošetřovatele, ale byla to zjevně jen reakce na bolest. Po operaci se z něj totiž stal velký mazel,“ vzpomíná Soňa.

Cvičení pro kocourka

Několik týdnů musel Nari dodržovat velmi přísný klidový režim, aby se po operaci zotavil. „Nejdřív nebylo jasné, jestli se Narimu vrátí cit do nohy a měchýře, takže nějakou chvíli potřeboval i manuálně vyprazdňovat,“ osvětluje Soňa. „Naštěstí se nervová zakončení začala zase obnovovat a Nari teď nejen čůrá sám, ale vrátil se mu i cit do nohy, na kterou začal i sám chodit. To nám udělalo velkou radost, protože to vůbec nebylo jisté. V nožce měl ale kvůli dlouhému nepoužívání hodně oslabené svalstvo, takže jsme ho vzali na fyzioterapii, kde ho paní doktorka prohlédla a ukázala jeho dočasné tetičce, jak s ním několikrát denně cvičit.“

Nari viditelně šmajdal, když začal na nožku zase chodit, proto bylo cvičení důležité. „Dočasná tetička s Narim poctivě cvičila a Nari teď už chodí víceméně normálně,“ dodává Soňa.

Ještě není vyhráno

Bohužel, když už si všichni mysleli, že teď už bude všechno jen dobré, objevily se u Nariho kožní problémy. Vykousává si srst, která mu místy i vypadává.

Podle paní doktorky existuje víc možných příčin, takže Nari teď podstupuje různá vyšetření, abychom zjistili, co přesně ho trápí. Všichni mu držíme pěsti a doufáme, že brzy bude v pořádku,“ shrnuje Soňa.

Pokud byste chtěli Nariho podpořit a mít informace o tom, jak se mu daří, můžete kocourka virtuálně adoptovat na pomahamnadalku.cz.

Autor článku: (red); Foto: Handipet Rescue