Zajímavosti, 12. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Češi jsou národem pejskařů. Psa tu má přes 40 % domácností. A s vlastnictvím domácích zvířat často přichází i problém: Co bude s pejskem, když jsme dlouhé hodiny v práci? Mnoho zaměstnavatelů nyní povoluje brát si čtyřnohé kamarády do práce. Toto však přináší i mnohá úskalí, protože „dog friendly“ politika v zaměstnání vyžaduje pravidla, aby v práci nedocházelo k problémům.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Dříve si vodit do práce svého pejska bylo naprosté tabu. Doba se naštěstí mění a mnoho firem (včetně těch velkých nadnárodních), dovoluje do svých kanceláří za určitých podmínek pejsky brát. Než ale pejska do práce vezmete, je důležité vědět, jestli je pejsek pro několika hodinový „pobyt“ v kanceláři vhodným adeptem.

Méně stresu, více práce

Mnoho studií prokázalo, že (hodný a nekonfliktní) pes na pracovišti pomáhá zlepšovat pracovní produktivitu. A to nejen u svého majitele, který není ve stresu, že musí jít brzo domů vyvenčit svého pejska, ale i u kolegů, kteří psa berou jako příjemné zpestření kanceláře a mají tak větší „chuť“ do práce.  Ono takové pomazlení se psem během chvilky dokáže snížit pracovní stres. Dokonce i přítomnost psa například na schůzce s klientem pomáhá ke zlepšení atmosféry jako tzv. ice breaker. Navíc dog-friendly kultura pomáhá firmám jako benefit při náboru nových zaměstnanců.

Výhody psů v kancelářích potvrzuje i odbornice Markéta Košťálová: „U nás je dog-friendly politika samozřejmostí, protože vyrábíme krmiva pro psy a kočky a zvířata jsou tak přirozeně součástí našeho každodenního života. Když je to možné (v případě konkrétní profese), rádi umožníme našim zaměstnancům, aby si vychovaného pejska vodili s sebou do práce. Prospívá to pracovní atmosféře, zaměstnanci jsou spokojenější, a to se pak projevuje i v kvalitě výsledných produktů. Z praktického hlediska ale musíte počítat s různými faktory, jako je velikost kanceláří, podlahové krytiny, možnost venčení v okolí kanceláří a další.“

Není to pro všechny

Samozřejmě vždy se jedná především o individualitu daného pejska, jak je vycvičený, jak dobře snáší jiné psy či kolektiv lidí, který nezná. Pokud máte například bojové psí plemeno nebo příliš velkého psa, tak by to mohl být problém u kolegů z psychologického hlediska (i když máte pejska dokonale vycvičeného).

Dále nemusejí být vhodná zvířata, která příliš línají nebo jsou hyperaktivní a nedokážou několik hodin pouze ležet.

Když je pejsků moc…

Pokud je v práci více lidí se psy, je důležité na neutrálním území zjistit, jak se snáší. Především, pokud byl jeden ze psů v kanceláři první, může mít teritoriální sklony k novému psovi.

Zkuste někdy psy venčit společně, aby se lépe poznali a zvykli se na sebe a případně si „rozdělili“, kdo bude vůdcem její smečky. Především pokud víte, že máte v kanceláři dva psy, nebo dvě feny, kteří chtějí být v dominantním postavení. Ty se snášejí hůře než pes vs. fena.

Pozor na zažívání

Před tím, než přijdete do kanceláře či open space s pejskem, je důležité se všech spolupracovníku zeptat, zda nemají alergie či jim nevadí, že pejska budete mít v práci. Samozřejmostí by mělo být, že je pes vycvičený a poslouchá na vaše povely.  Často také bývá v práci problém se psy, kteří hlasitě štěkají či mají zažívací problémy a trpí na nadýmáním. To může velmi znepříjemnit pracovní podmínky pro všechny v okolí.

Má-li pejsek problémy s nadýmáním, zkuste upravit jeho stravu či přidat doplňky stravy v podobě jogurtu pro psy a kočky nebo speciálních probiotik. Ta pomohou zlepšit zažívání a pak bude možné si i takové pejska do kanceláře vzít.

Zakažte dobrůtky

Pes by měl mít po celý den přístup k misce s vodou. Zároveň si ale hlídejte krmivo, například pokud krmíte konzervami, tak jejich vůně může kolegy obtěžovat. Pokud pes nesní, co má, tak jídlo odstraňte.  Pes má také v kancelářích větší tendence žebrat u kolegů. Hlídejte si, aby ho vaši kolegové „nepřikrmovali“ lidskými dobrotami. Dejte kolegům jedny pamlsky, kterým mohou občas pejska potěšit,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek.

Dejte si také pozor, aby pejsci nechodili do odpadkových košů v kanceláři a nesnažili se sníst, co tam najdou. V kancelářích bývají často koše otevřené a tím pro ně snadno dosažitelné.

Autor článku: Lenka Šmídová