Chlupáči, 28. 2. 2024

Foto: LensLyric / Shutterstock

Pes okouzlujícího vzezření s poněkud komplikovanou povahou. Azavak je nádherný chrt, který umí být poslušný i svéhlavý, odvážný i plachý, přítulný i nezávislý. Skrývá v sobě trochu přirozené divokosti a celkově z něj vyzařuje velice zvláštní energie. Pojďme se na něj podívat zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Psí elegán

Azavak

Azavak vás ihned okouzlí svými křivkami. Má dlouhatánské nohy, úzký pas a hluboký hrudník. Vzhledem ke své výšce, kdy dorůstá až do 74 centimetrů, je velice lehký – váží maximálně 25 kilogramů. Na první pohled se může zdát, že je tento pes podvyživený, ale ve skutečnosti jsou štíhlost a lehkost jeho typickými znaky. Přeci jen se jedná o chrta. Impozantní dojem dotváří ladné pohyby a bdělý výraz.

Vášnivý lovec

Azavak

I když lze azavaka považovat za jakéhosi psího modela, rozhodně se nejedná o lenocha, který by se nechal obskakovat.

Naopak je tento chrt velice aktivní a potřebuje mnoho pohybu. Rád chodí na dlouhé procházky, ještě raději běhá a jeho největší vášní je pronásledování kořisti. Má totiž silný lovecký pud, na což je třeba myslet při procházkách nejen přírodou, ale i městem. Je nutné mít jej vždy pod kontrolou nebo na vodítku. Jelikož se jedná o zdatného běžce, který sprintuje podobně jako gepard, může své schopnosti zúročit například v coursingu, kde ukojí i svou vášeň pro lov,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Samostatný a nezávislý

Azavak

Navenek působí azavak nepřístupným až divokým dojmem. Ve skutečnosti se opravdu jedná o hafana, který není klasickým domácím mazlíčkem a v různých situacích může reagovat podle vlastního uvážení. V neznámém prostředí je plachý a přitom pozorný, má potřebu mít vše pod kontrolou a rozhodovat se v daném okamžiku,“ upozorňuje trenérka.

K cizím lidem je nedůvěřivý, avšak svoji rodinu miluje a chrání. Nejedná se ale o psa, který by byl nějak úlisný. Azavak má svoji důstojnost a lásku dává najevo po svém. Drobné zvířectvo má sklony pronásledovat, se psy vychází dobře, avšak záleží na jejich chování. Přílišnou dominanci a provokování si nenechá tento chrtí elegán líbit.

Jeho samostatnost je znát i při výchově a výcviku. Jedná se sice o velice inteligentního psa, který rychle chápe dané povely, ovšem musí mít náladu je i plnit. Potřebuje pozitivní motivaci, laskavý přístup, trpělivost a pochopení, s odměnami půjde všechno snáz. Tresty ani dril rozhodně není nic pro něj,“ uzavírá Lucie Šámalová.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock