Chlupáči, 3. 11. 2023

Foto: Unwind / Shutterstock

Láskyplný cavapoo (někdy nazývaný také jako cavadoodle nebo cavoodle) je plemeno, které se v posledních letech setkává s rostoucí popularitou nejen v USA. Tohohle méďu si totiž zamiluje snad každý.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Cavapoo je velmi přizpůsobivý, hravý a má nekonfliktní povahu. Je to ideální mazlík pro rodiny s dětmi. Co byste o něm měli vědět?

Historie plemena

Cavapoo

V posledních několika desetiletích se kříženci pudlů, včetně cavapoo, stali neuvěřitelně populární. Cavapoo vznikl křížením miniaturního pudla a Kavalíra King Charles španěla. Původním záměrem bylo smíchat osobnostní rysy kavalíra s hypoalergenními vlastnostmi pudlů. Náhlá popularita cavapoo může působit dojmem, že se jedná o nedávno vytvořené plemeno. Ve skutečnosti bylo toto hybridní plemeno chované již v 50. letech minulého století v Austrálii.

Pro koho je vhodný?

Cavapoo

Dospělý cavapoo dosahuje výšky v kohoutku 30 až 35 centimetrů. Hmotnost se pohybuje kolem 5 až 9 kilogramů. Ačkoliv je cavapoo plemeno malé tělem, jeho srdce je obrovské. Je velmi energický a hravý, úžasně společenský a udrží tempo i s vašimi neposednými dětmi. Stane se věrným kamarádem celé rodiny. Navzdory tomu, že má hodně energie, nepotřebuje příliš mnoho cvičení a rozptylovacích aktivit, bohatě mu postačí pravidelné procházky. Díky tomu je cavapoo vhodný i pro městský život v bytě.

Cavapoo je velmi inteligentní a učenlivý, takže pokud ho budete chtít naučit složitější povely, určitě vše zvládne. Velmi úzce se váže na své páníčky a dlouhá samota mu nesvědčí. Mohou být náchylní k separačním úzkostem.

Péče o cavapoo

Cavapoo

Cavapoo mají středně dlouhou srst, která může být jemně vlnitá, ale také mít pořádné kudrlinky. Díky křížením s pudlem línají tihle pejsci jen velmi málo, což z nich dělá vhodné plemeno i pro alergiky. O srst ale musíte pečovat pravidelně, alespoň jednou až dvakrát týdně, jinak se jejich vlnité kadeře mohou začít mastit. Proto někteří majitelé nechávají své cavapoo pravidelně stříhat.

Jako menší plemeno je cavapoo náchylný k zubním chorobám. Čištění zubů by mělo být na denním pořádku, nejdéle ob den. Zubní onemocnění nezpůsobují jen zápach z tlamy, ale i zánět dásní, odkud se bakterie mohou dostat do krevního řečiště. To může vést k bolestivým abscesům zubů, ale také až k onemocnění srdce.

Autorský článek / PetMD: Cavapoo Dog Breed Information; Cavapoo Breed Information and Characteristics

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock