Chlupáči, 30. 10. 2023

Foto: EmiliaGraceH / Shutterstock

Od pohledu silný robustní chlupáč, který díky své tmavé srsti a stavbě těla může působit nepřístupně a tajemně. Jaký je ale doopravdy?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Klidný a rozvážný

Flanderský bouvier

Flanderský bouvier rozhodně není ten typ psa, co by šel do všeho bezhlavě. Je rozmýšlivý, umí být samostatný a jednat podle vlastního uvážení. Než zakročí, vše si nejprve náležitě promyslí a určí, zda se jedná o kritickou situaci nebo zda mu z toho něco kápne.

I přesto je dobře cvičitelný, avšak potřebuje pevné, spravedlivé vedení s odměnami. Tvrdý přístup nesnáší dobře,“ upozorňuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Dobrý hlídač

Flanderský bouvier

Jelikož je tento huňatý hafan nedůvěřivý k cizím lidem a ke své rodině chová naopak velice silné citové pouto, je ideálním adeptem na hlídače. Je oddaným psem, který se snaží své blízké ochránit a udržet je v bezpečí, zároveň respektuje hranice pozemku a je rád „ve svém“, tudíž nemá sklony k útěkům.

Díky husté tvrdé srsti může flanderský bouvier pobývat většinu času venku, je pro něj důležitý dostatek prostoru a pohybu.

Potřebuje však zároveň i lidský kontakt, a tak se rozhodně nehodí k celodennímu odložení bez pozornosti rodiny. Při pobytu venku by měl mít psík vždy přístup k čerstvé vodě, stinnému místu a závětří, ideální je zateplená bouda, která jej ochrání před nepříznivými povětrnostními vlivy,“ říká odbornice.

Miluje pohyb

Flanderský bouvier

Tento chlupáč není žádný lenoch ani gaučový povaleč. I když se jedná o psa klidné a rozvážné povahy, pohyb a akci miluje. Doma sice umí odpočívat, mnohem raději je ale v přírodě, na zahradě nebo ve víru nějaké aktivity.

S radostí vás doprovodí na delších procházkách a túrách, proběhne se u kola nebo si s vámi zajde zaplavat. Je i ideálním hafanem pro psí sporty, vynikat může například v agility nebo flyballu, díky svým kořenům bude šampionem i v pastevectví a své uplatnění najde i jako služební pes,“ vyjmenovává Lucie Šámalová.

I když vypadá jako huňatý medvídek, není to městský psík, co by celé dny jenom ležel a čekal na příchod svého pána. Hodí se do aktivní rodiny, kde se pořád něco děje, ideálně k domečku se zahradou. Miluje děti a chová se k nim něžně a obranářsky, a tak je i ideálním rodinným psem.

Autorský článek / Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock