Chlupáči, 7. 8. 2023

Foto: Azhar Shaidildinova / Shutterstock

Nenáročný a hravý hafan, který miluje lenošení na gauči a nekonečné mazlení, ale který zrovna tak bude hodiny dovádět s vašimi dětmi? To je v kostce francouzský buldoček. Poradí si s ním začátečníci, hodí se do rodin s dětmi, ale i k seniorům. Co o něm ještě vědět?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Francouzští buldočci patří mezi společenské psy – své majitele milují nade vše a nemívají problém ani s cizími lidmi či zvířaty.

K dětem i seniorům

Francouzský buldoček

Francouzský buldoček není psem, který by po vás vyžadoval náročné túry nebo hodiny a hodiny pohybu. Jsou proto skvělou volbou pro lidi, kteří nemají čas či možnosti trávit se psem dlouhou dobu venku,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Ale pozor, neznamená to, že je vhodným plemenem pro velmi zaměstnané lidi, kteří tráví doma jen minimum času. Buldoček potřebuje lidskou společnost, bez ní strádá,“ upozorňuje odbornice.

I proto je tento pes ideálním společníkem v rodinách s dětmi, kde je většinu času někdo doma, nebo pro seniory, s nimiž buldoček spokojeně celý den lenoší a občas s nimi zajde na procházku.

Tvrdá hlavička

Francouzský buldoček

Co se výcviku francouzského buldočka týče, určitě je nutné alespoň ten základní s běžnými povely. „Jedná se o chytré plemeno, ale umí být taky pěkně tvrdohlavé. Když si při výcviku postaví hlavu, musíte být hodně trpěliví a důslední. Rozhodně není psem pro dril nebo náročnější sportovní disciplíny,“ říká psí trenérka.

Buldočci – i když na to občas nevypadají – jsou velmi chytří psi, a tak se základní povely naučí snadno. Jejich dodržování určitě není vhodné vynucovat křikem nebo tresty, to by podle Lucie Šámalové vedlo spíše k opačnému efektu: „Vsaďte hlavně na pozitivní motivaci a snažte se i z výcviku udělat spíše zábavu.

Daň za roztomilý vzhled

Francouzský buldoček

Vzhledem ke své velikosti a krátké srsti (i extrémní společenskosti) nejsou buldočci vhodnými psy pro pobyt venku. Uvítají možnost proběhnout se na zahradě, ale jinak se hodí spíše do bytu. Navíc velmi špatně snáší horko.

Na vině je jejich vzhled – jako většina krátkolebých plemen má problémy s dýchání, které se v horku ještě násobí. Ostatně ani vlhko nebo mrazy buldočkům nesvědčí,“ upozorňuje Lucie Šámalová.

Kvůli rozpláclému čumáčku, který dodává buldočkům typický roztomilý vzhled, musíte počítat také s tím, že pejsek poměrně hlasitě chrápe a často sípe.

Zdroj: Martin Říha: Plemena psů; nakladatelství Rubico; rok vydání: 2009; ISBN: 9788073461058 / Lucie Šámalová je odbornice na psí chování a psí trenérka

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock