Chlupáči, 24. 7. 2023

Foto: Rin Seiko / Shutterstock

Malý nenáročný psík hodící se téměř do každé rodiny – to je japonský chin. Jeho roztomilý kukuč si ihned zamilujete. Zajímá vás i jeho povaha?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Přizpůsobivý společník

Japonský chin

Tomuto pejskovi nejvíce záleží na tom, aby vám mohl dělat společnost. Nepotřebuje tak rozlehlé pláně, soukromý kotec ani velký dům. Jelikož je tento chlupáček menšího vzrůstu, snadno se spokojí i s menším životním prostorem, a tak se hodí i do malého městského bytu. To však neznamená, že nebude spokojený i na vesnici v útulném domečku – tam však musí mít hlavní pelíšek doma, nehodí se totiž k dlouhodobému pobytu venku. Na zahrádce si ale velice rád zaskotačí.

Japonský chin se kromě prostoru rád přizpůsobí i vašemu životnímu stylu a dennímu režimu. S aktivními pánečky bude pořád někde lítat, s těmi, co preferují klid a pohodlí domova, bude odpočívat a lenošit. Hodí se tak jak pro aktivní lidi a rodiny s dětmi, tak i pro seniory,“ říká pro MůjChlupáč psí trenérka Lucie Šámalová.

Citlivý a empatický

Japonský chin

Tento malý mazlík si najde místo v každé domácnosti zejména díky jeho milé povaze. Jedná se totiž o přátelského veselého pejska, který umí vnímat lidské emoce. Pozná, kdy vám má zlepšit náladu veselým skotačením a lumpačením, a naopak se přitulí, když potřebujete klid a tělesný kontakt. Jelikož je japonský chin citlivým psíkem, potřebuje i citlivý přístup při výcviku a výchově. Rozhodně se nejedná o pejska, který by se vyžíval v drilu a tvrdém tréninku. Naopak ocení laskavé a trpělivé jednání plné odměn.

Kočičí manýry

Japonský chin

Pokud si plánujete pořídit domácího mazlíčka a nemůžete se rozhodnout mezi kočičkou a pejskem, možná vám japonský chin usnadní rozhodování. Jedná se totiž o milého chlupáče, který v sobě psíka sice nezapře, ale překvapí vás i mnoha kočičími zvyky.

Je totiž velice čistotný, občas malinko tvrdohlavý a má velice rád přehled nad veškerým děním v domácnosti. Vyhledává proto vyšší místa, odkud bude mít náležitý rozhled a kde se bude moci spokojeně uvelebit. Není tak výjimkou, že vám psík poleze po opěrce gauče nebo bude s velkým zájmem pozorovat okolí z okenního parapetu. Vzhledem ke svému malému vzrůstu umí tento malý šikula i vysoko skákat,“ uzavírá Lucie Šámalová.

Zdroj: Martin Říha: Plemena psů; nakladatelství Rubico; rok vydání: 2009; ISBN: 9788073461058 / Lucie Šámalová je odbornice na psí chování a psí trenérka

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock