Chlupáči, 10. 9. 2023

Foto: Stenko Vlad / Shutterstock

Pokud máte malý byt a toužíte po kočičím společníkovi, nic vám nestojí v cestě. Jen si musíte vybrat to správné plemeno, aby se kočička v malém prostoru nenudila. Jaká plemena jsou vhodná?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pro bydlení v bytě hledejte taková plemena koček, která jsou obecně klidná, přátelská a nejsou příliš náročná na pozornost (i když to samozřejmě neznamená, že se kočičímu kamarádovi nebudete muset věnovat – pamatujte, že zvíře není dekorace do bytu, ale živá, společenská bytost).

Zajistěte vhodné prostředí

Každá kočka má své potřeby, snažte se jí proto zajistit dostatek osobního prostoru i v malém bytě. Je obzvláště důležité, aby kočka měla duševní i fyzickou stimulaci. Zajistěte, aby kočka mohla vylézt a posadit se na parapet či co nejblíže k oknu. Nezapomeňte ani na kočičí škrabadla. Pokud opravdu bojujete s místem, můžete například nohy od stolu obtočit slabším lanem. Nezapomeňte ani na hračky. A to nejdůležitější je kočičí záchod – pokud nemůžete kočce zajistit klidný koutek, volte uzavřenou bedýnku.

A teď k tomu nejdůležitějšímu, kterým plemenům nevadí trávit s vámi čas i na malém prostoru?

Americká krátkosrstá kočka

Americká krátkosrstá kočka

Americká krátkosrstá je pohodová kočka, která ráda odpočívá se svými majiteli. Těmto kočkám se v bytech daří dobře. Tedy pokud jste s nimi dostatečně dost času doma, abyste uspokojili jejich sociální potřeby. Ale také se dokážou zabavit hračkami a dívat se z okna. Kočka vyžaduje běžnou péči, vyčesávání postačí jednou týdně a tento až 7kilový mazlík bude naprosto spokojen.

Birma

Birma

Sladká a jemná birma je láskyplná, mazlivá kočka, která nevyžaduje mnoho místa. Tyto klidné kočky prostě chtějí být všude, kde jste vy. Na velikosti jejich domova jim nijak nezáleží. Mají hravou povahu a obzvláště rády si hrají s jinými domácími mazlíčky. Tento kočičí mazlík může mít od 2,5 až do 6 kilo.

Britská krátkosrstá kočka

Britská krátkosrstá kočka

Britská kočka je extrémně přizpůsobivá, díky čemuž může dobře prospívat v malém bytě. Tyto tiché, uvolněné kočky obvykle dávají přednost lenošení před lítáním po domě. Ale mohou mít výbuchy energie, kdy si budou chtít hrát. Hračky, kam můžete schovat pamlsky, jsou skvělé, když je budete chtít zabavit na malém prostoru. Jan pozor na překrmování. Britky váží přibližně od 4 do 8 kil.

Barmská kočka

Barmská kočka

Barmská kočka je typicky milá a mazlivá. Tyto společenské kočky dávají přednost neustálé společnosti svých majitelů nebo jiných domácích mazlíčků, aby se necítily osaměle. Jsou také docela atletické a potřebují místa, kde mohou skákat a škrábat. Ale pokud jim dopřeje svoji soustavnou pozornost, na velikosti vašeho společného bytu jim opravdu nebude záležet. Barmy mohou vážit přibližně od 4 do 6 kil.

Mainská mývalí kočka

Mainská mývalí kočka

Mainská mývalí je známá jako „něžný obr“ pro svou přátelskou a láskyplnou povahu. Tyto velké kočky milují socializaci se svými majiteli, ale obvykle nejsou náročné na pozornost. Bude jim dobře, pokud budou mít dostatek zábavy, jako jsou hračky a přístup na okna. Často jsou také tyto kočky ochotné chodit venku na vodítku, podobně jako když venčíte psa. Tento „něžný obr“ může mít i přes 8 kilo.

Perská kočka

Peršanky chápou důležitost odpočinku a relaxace. Tyto jemné a klidné kočky se rády vrhnou na jakýkoli dostupný měkký povrch, zejména na váš klín. Nemají příliš zájem o lezení a skákání, takže jsou ideální pro malé plochy. Nadšeně si užívají společnost svých milovaných majitelů, ale zároveň jsou také občas rády, když stráví nějaký čas samy. Váha perské kočky se pohybuje mezi 3,5 a 7 kg.

Autorský článek

Další info: Esther Verhoef – Verhallen: Velká encyklopedie koček; vydavatel: Rebo; rok vydání: 2004; ISBN: 9788072343003

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock