Chlupáči, 18. 9. 2023

Foto: Creative Cat Studio / Shutterstock

Všichni majitelé mňoukajících mazlíčků vědí, že kočky jsou láskyplné, přátelské, milující… Jen svou náklonnost člověku dávají najevo jinak než jejich štěkající kolegové. Přesto jsou některá kočičí plemena společenštější a mazlivější než jiná.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Které kočičky vás budou zahrnovat láskou od rána do večera?

Ragdoll

Ragdoll

Druhé největší kočičí plemeno vyniká především svou klidnou povahou a náklonností k člověku. Díky nekonečné trpělivosti a mazlivosti je „ragdollka“ dokonce jednou z koček, které jsou doporučované i k malým dětem (je samozřejmě nutné děti poučit, jak se ke chlupáčovi chovat). Nechají si od nich líbit prakticky cokoli a drápky vytáhnou opravdu jen ve výjimečných situacích.

Kromě toho jsou kočky plemene ragdoll velmi hravé, a kdyby mohly, stráví mazlením se svým člověkem celé hodiny v kuse.

Mainská mývalí kočka

Kočičí plemeno, které je velké nejen tělem (jedná se o vůbec největší kočky domácí na světě), ale hlavně srdcem. Často se jim přezdívá „převlečení psi“, a to právě kvůli jejich přátelské povaze a také chytrosti.

Ke své rodině mainky velmi silně přilnou a jsou na ní až závislé. Nejšťastnější jsou, když mají možnost trávit čas hrami (zvládají např. aportování, ale i procházky na vodítku apod.). Jsou velmi aktivní, ale nemají rády samotu.

Sphynx

Kočka sphynx

Nejslavnější „nahá“ kočka patří také k nejpřítulnějším. Co na tom, že nemá kožíšek, nejraději by se celé hodiny jen mazlila. Ostatně na dotek jsou tyto bezsrsté kočičky opravdu příjemné.

Sphynx patří ke komunikativním kočkám, ráda vás bude doprovázet po celém bytě a zvědavě pozorovat, co děláte. A často vaše počínání také komentovat. Zkrátka se z ní může stát „závislačka“ tělem i duší.

Siamská kočka

Na pohled sice mohou siamky působit vznešeně, ovšem jejich povaha je trochu pravý opak – jedná se extrémně společenské a přátelské kočky, které svou lidskou rodinu milují celým svým srdcem.

Jsou upovídané, hlasité a nespustí z vás oči. I proto jsou tak oblíbené, jen je třeba před jejich pořízením počítat s tím, že nemají rády samotu. Nejšťastnější jsou, když mohou být se svými lidmi.

Perská kočka

Tenhle chundelatý mazel je láskyplné stvoření, které vám bude vděčné za každé pohlazení a každou chvilku, jež mu věnujete. Peršanky jsou mazlivé, společenské, rády si hrají, ale také vedle vás klidně budou hodiny ležet na gauči.

Jejich srst vyžaduje pravidelnou péči, nicméně čas strávený vyčesáváním dokáží ocenit stejně jako čas her.

Autorský článek / Esther Verhoef – Verhallen: Velká encyklopedie koček; vydavatel: Rebo; rok vydání: 2004; ISBN: 9788072343003

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock