Chlupáči, 31. 8. 2023

Foto: JulieK2 / Shutterstock

Pokud toužíte po domácí kočičce, která na vás ráda počká v klidu a pohodlí domova, je perská kočka tou správnou volbou. Jedná se o velice oblíbené plemeno, a to nejen díky vzhledu, ale hlavně kvůli povaze.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Lenoch s šelmou uvnitř

Perská kočka

Perská kočka si umí odpočinek náležitě užívat. Dokáže lenošit celé hodiny a v poklidu sledovat, co se kolem ní děje. Jako každá kočka však potřebuje občas i nějakou aktivitu. Na aportování a podobné cvičení ji sice příliš neužije, ale škrabadlo i hračky k „lovu“ určitě ocení. Ráda pozoruje okolí z výšky, a tak jsou prolézačky také vhodnou výbavou.

Samota jí nevadí

Perská kočka

Snad nikdo nenechává mazlíčka doma dlouho samotného, avšak někdy není zbytí. U perské kočky je výhoda v tom, že jí vaše nepřítomnost příliš vadit nebude. Může se to zdát nevděčné, že vás kočička nemá ráda, ale není to tak. Perská kočka má jednoduše ráda svůj klid, ale stejně tak se s láskou přijde pomazlit za vámi, až přijdete domů.

Ideální mazlík

Perská kočka

Tohle plemeno kočky se hodí do rodiny s dětmi, a to zejména díky její mírné a vyrovnané povaze. Perská kočička oplývá velkou trpělivostí, a tak drápky vytasí jen zřídka. Musíme však myslet na to, aby kočka měla dostatek klidu a prostoru. Přeci jen se nejedná o plyšovou hračku. O pomazlení by měla kočička projevit zájem.

Stejně jako s dětmi vychází tato chlupatá dáma dobře i s jinými domácími mazlíčky. Snese se nejen s kočičkami a pejsky, ale dokonce umí vyjít i s papouškem. Záleží samozřejmě na celkovém postupu sbližování a povaze všech zvířátek. Ideální je skamarádit mazlíčky co nejdříve.

Ach, ta srst…

Perská kočka

Díky husté a bujné srsti je perská kočka výjimečná a okouzlující. Tato paráda však vyžaduje i řádnou péči v podobě pravidelného pročesávání a vyčesávání. Chomáčů chlupů se zbavuje jen těžko, a tak se doporučuje kočičku česat alespoň dvakrát týdně. Neuškodí i občasná koupel, avšak nic se nemá přehánět.

I když je péče o srst poněkud náročnější, určitě se pár minut týdně této činnosti vyplatí. Krásná hebká kočička spící na klíně je k nezaplacení!

Zdroj: Esther Verhoef-Verhallen: Velká encyklopedie koček; vydalo Rebo; rok vydání 2004; ISBN: 978-80-7234-300-3

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock